Mastín espanol
Krävande bjässe som vill ha en uppgift
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
- Ursprungsland/hemland
- Spanien
- Hundtyp
- Herdehund, vakthund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Medel
- Pälsvård
-
Lite
- Storlek
-
Mycket
Allmänt
Mastín espanol används för beskydd av betande och vandrande boskapshjordar, men också som vakthund på lantgårdar och i andra sammanhang. Det är ingen idealisk förstagångshund på grund av sina egenskaper och den lämpar sig inte som enbart sällskapshund. Rasen är uppmärksam och larmar genom att skälla högt.
Om du funderar på mastin español:
- Rasen kräver en ansvarsfull ägare med stor hundvana.
- Det är en stor hund vilket medför stora omkostnader och kräver stort utrymme.
- Rasen måste få möjlighet att vistas mycket utomhus.
- Då den vaktar dygnet runt med sitt ljudliga skällande passar den inte i tättbebyggt område.
- Rasen är självständig och har stark vaktinstinkt.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Molosser- och Herdehundklubben Bli medlem -
Rasklubb
Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.
Klubben för gårds- och boskapsvaktare Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Mastin español är en mycket storväxt hund. Den är välbalanserad och mycket kraftfull och muskulös. Mankhöjd för hanar är minst 77 cm och för tikar minst 72 cm. Alla färger är tillåtna. De mest förekommande färgerna är enfärgade som gul, fawn, röd, svart, varggrå och viltfärgad. Även dessa färger i kombination samt tigrerat eller fläckigt förekommer. Pälsen är halvlång.
Skötsel
Pälsen är lättskött och dubbel med åtliggande hårda täckhår och tät, tjock underull. Rasen fäller rejält ett par gånger per år.
Egenskaper och mentalitet
Rasen är tålig, modig och tillgiven sin familj. Rasens starka vaktinstinkt och självständighet gör att den lämpar sig bäst hos en ansvarsfull person med kunskap och tidigare hunderfarenhet.
Hälsa
Höftledsdysplasi, HD, förekommer.
Historik
Mastin español används i sitt ursprungsland som vakt- och skyddshund. Rasens främsta användningsområde var att vakta boskap, särskilt de berömda merinofåren, under de stora förflyttningar av hjordar som har ägt rum årligen ända sedan medeltiden. Hundarna skulle skydda fåren från vargar och andra rovdjur. Denna uppgift utfördes året runt, i alla typer av väderlek och i skiftande terräng.
Dokument
-
pdf
Rasstandard mastin espanol
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, mastin espanol
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Domarkompendium mastin espanol
En fördjupning som belyser, utvecklar och förklarar rasstandarden genom kommentarer och illustrationer.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12