Lapsk vallhund

Lättlärd, följsam, alert och älskar att arbeta

Fakta

Rasgrupp
Grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp
Ursprungsland/hemland
Finland
Hundtyp
Vallhund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medel

Allmänt

Lapsk vallhund är en renvallande spets och många individer arbetar framgångsrikt som renvallare än idag. Dessa hundar ska vara uthålliga och har i grunden ett lugnt temperament, för att kunna jobba förutseende och disponera sina krafter.

Men lapsk vallhund kan också vara en pigg och lyhörd familjehund, lättlärd lydnadshund, begåvad spårhund, övertygande bevaknings- eller räddningshund, uthållig draghund, ypperlig jakthund som lösspringande älghund, ledhund eller envis trädskällare.

Lapsk vallhund har så kallat så kallad öppen stambok, vilket innebär att hundar kan mönstras in till rasen om de är arbetande renhundar eller har föräldrar som är det. De ska vara typiska för rasen, och tre domare bedömer hunden innan Svenska Kennelklubben godkänner en registrering. Det finns en del sådana hundar i rasen, både i Sverige och Finland.

Det är viktigt för rasen, som är fåtalig, för att behålla den genetiska variationen och bra hälsa och egenskaper. 

Om du funderar på lapsk vallhund:

  • Rasen är en god renvallare men kan även vara jaktbenägen och bör tränas tidigt för att undvika oönskat jaktbeteende.
  • En lapsk vallhund skäller gärna och valpen behöver tränas tidigt både ”skall-” och ”tyst”-kommando.
  • Det är en arbetande hund och behöver mental stimulans och träning för att må bra.
  • Rasen mognar i allmänhet sent både fysiskt och mentalt och lever ofta länge med god hälsa.
  • Eftersom rasen är under uppbyggnad kan individer skilja sig mycket från varandra, både exteriört och mentalt.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Lapphundklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Lapsk vallhund är en polar vallhundsspets, som ska vara medelstor och tydligt längre än hög. Den ska röra sig spänstigt med ett vägvinnande steg. Benstommen och muskulaturen ska vara kraftig men hunden får inte verka tung. Trampdynorna ska vara spänstiga och tjocka.

Mankhöjd för hanar är ca 51 cm och tikar ca 46 cm. Pälsen är väl lämpad för ett arktiskt klimat och skydda mot kyla, fukt och insekter. Färgen är svart i olika nyanser, till och med gråaktig eller barkbrun, ofta med ljusare tecken på huvudet, kroppens undersida och på benen.

Skötsel

Pälsen är dubbel med hårdare täckhår och mjuk tät underull. Pälsen fälls rikligt två gånger om året. Det behövs minimalt med pälsvård, eftersom pälsen är smutsavstötande och lätt att hålla ren.

Egenskaper och mentalitet

Lapsk vallhund är läraktig, lugn, vänlig, energisk och arbetsvillig. Den ska vara uthållig och tålig för att utföra sitt tuffa arbete som renvallare, men också ha förmågan att ta det lugnt. Rasen vallar genom att skälla och kombinerar en hel del självständigt tänkande med uppmärksamhet på föraren.

Rasklubben använder mentalbekrivning hund, MH, för att utvärdera rasens mentalitet, och många hundar har genomförd MH. Rasen behöver inte valla för att må bra, men vill gärna ha ett aktivt liv.

Hälsa

Lapsk vallhund är i stort sett en frisk ras. Det som kan dyka upp är fall av följande ögonsjukdomar: PRA (minst två varianter), RD, PPM, katarakt och retinopati. Höftledsdysplasi, HD, och kryptorchism (avsaknad av en eller båda testiklarna) kan förekomma också. Några enstaka fall av epilepsi och nedsatt sköldkörtelfunktion (hypothyreos) är kända i Sverige.

Historik

Lapsk vallhund är en renvallande spets som har funnits på Nordkalotten sedan lång tid tillbaka. Samerna har under flera århundraden använt hundar liknande lapsk vallhund som renvallare. Upptagningen till rasen påbörjades redan under 1950-talet, då de nutida raserna finsk lapphund och lapsk vallhund ännu ansågs vara samma ras.

Lapsk vallhund blev en egen ras 1966 eftersom man hade konstaterat att det fanns två olika typer av hundar, som bland annat skiljde sig åt i kroppsbyggnad och hårlag.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12