Landseer
Stor och vänlig med kärlek för familjen
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
- Ursprungsland/hemland
- Tyskland och Schweiz
- Hundtyp
- Sällskapshund, vakthund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Medel
- Pälsvård
-
Medel
- Storlek
-
Mycket
Allmänt
Landseer är en stor vakt- och sällskapshund. Den är duktig på att simma och är en bra livräddningshund. Den är lugn, mycket kontaktsökande och saknar jaktintresse.
Om du funderar på landseer:
- Informera dig om rasen, träffa flera uppfödare och vuxna hundar.
- Det är en stor hund som behöver plats, pälsvård, fysisk och psykisk motion.
- Välj en uppfödare som du har förtroende för.
- Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
Klubbar
-
Avtalsansluten rasklubb
Ansvarar oftast för en ras, ansluten till SKK genom avtal. Avtalet anger uppdraget som kan vara att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar. Saknar rösträtt vid Kennelfullmäktige.
Svenska Landseerklubben Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Landseer är en stor och långhårig hund. Mankhöjd för hanar är 72–80 cm och för tikar 67–72 cm. Det är en stark, kraftig och harmoniskt byggd hund. Frambenen och bakbenen har kraftig benstomme. Pälsens grundfärg är vit med svarta fläckar på kroppen. Huvudet är svart, oftast med genomgående vit bläs.
Skötsel
Pälsen är dubbel med långa täckhår och mjuk, tät underull. Man bör borsta hunden en gång i veckan och samtidigt känna igenom så hunden inte har några skador på tassar och kropp. Då hunden fäller bör den borstas oftare och badas vid behov.
Egenskaper och mentalitet
Rasen har i huvudsak samma temperament som newfoundlandshund. Trots sin storlek är den lätt att träna. Trots sin storlek rör den sig kvickt i vatten och på land. Den är gillar fysisk kontakt och trivs att vara med sin familj.
Hälsa
Rasen är i allmänhet frisk men höftledsdysplasi, HD, förekommer.
Historik
För ungefär 200 år sedan kom de första individerna av dessa mäktiga, svartvita hundar till Europa från Newfoundland. Rasen fick sitt namn efter målaren Sir Edwin Landseer, som målade den berömda tavlan "En värdefull medlem av livräddarsällskapet", och hundarna blev mycket populära.
Utvecklandet av rasen i Europa gick dock långsamt och första världskriget fick avelsarbetet att stanna upp. I början av 30-talet lyckades en engagerad uppfödare samla ihop resterna av rasen och satsa på en målmedveten uppfödning. 1961 blev rasen internationellt erkänd av FCI, den internationella kennelorganisationen.
Dokument
-
pdf
Rasstandard landseer
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, landseer
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Domarkompendium landseer
En fördjupning som belyser, utvecklar och förklarar rasstandarden genom kommentarer och illustrationer.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12