Kuvasz

Kelig med egenskaper som kräver erfaren ägare

Fakta

Rasgrupp
Grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar
Ursprungsland/hemland
Ungern
Hundtyp
Herdehund, vakthund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Lite större
Storlek
Mycket

Allmänt

Kuvasz används numera ofta som sällskapshund där den har möjlighet att vakta sitt revir. Den bör helst bo på landet där det bör finnas en inhägnad tomt. Rasen kan också fungera i mer tättbebyggt område om den får vänja sig vid det från början.

Rasen är lättlärd men passar inte som brukshund eftersom den snabbt tröttnar på upprepade övningar. Kuvasz används med fördel till att spåra, dra pulka eller vagn och bära klövjeväska. Den lämpar sig väl som utställningshund under förutsättning att den är miljötränad.

Om du funderar på kuvasz:

  • Miljöträning, socialisering samt lydnad med fast och vänlig hand är nödvändig med en så stor hund som har lätt att vakta.
  • Rasen är van att arbeta självständigt, till exempel genom hundsporterna spår och sök.
  • Även om pälsvården är minimal, fäller den en hel del vita pälstrån som lägger sig lite överallt.
  • Rasen är mycket familjekär.
  • En tät kontakt med uppfödaren är att föredra. Köp därför av en uppfödare du känner stort förtroende för.

Stockholm Hundmässa, entrébiljetter

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Molosser- och Herdehundklubben Bli medlem
  • Rasklubb

    Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

    Svenska Kuvaszklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är 71–76 cm och för tikar 66–70 cm. Vikt för hanar är 48-62 kg och för tikar 37-50 kg. Det är en stor hund som ska utstråla styrka men den får inte vara grov eller klumpig. Pälsen är lång och vågig. Färgen är vit.

Skötsel

Pälsen består av en mjuk underull och grövre täckhår vilka tillsammans bildar virvlar och vågor. Pälsen är fukt- och smutsavstötande och tål både väta, kyla och värme bra. En smutsig kuvasz blir vit igen så fort den torkat. Det räcker därför med en genomborstning någon gång ibland för att hålla pälsen fin. I gengäld fäller hunden mycket i perioder.

Inför utställning ska pälsen badas och självtorka någon vecka innan och därefter ska den inte borstas eftersom ett av rasens kännetecken är den vågiga, något grova pälsstrukturen.

Egenskaper och mentalitet

Det är en modig hund som gör allt för att försvara sin flock. Ordentlig miljöträning är därför nödvändigt för att hunden ska fungera väl i dagens samhälle. Kuvasz tycker om att tänka självständigt och lösa problem själv varför det inte är säkert att den alltid vill göra som ägaren tycker. Kuvaszen är mycket kelig med stort behov av social kontakt även om den kan vara reserverad mot nya bekantskaper.

Då rasen är en stor hund med vaktinstinkt passar den inte till vem som helst och tidigare hundvana är viktigt. Det handlar mycket om att kunna ha ett psykologiskt övertag över en stor hund samtidigt som man inte får vara för hård.

Hälsa

Kuvasz anses vara en frisk hundras. Höftledsdysplasi, HD, förekommer. PRA (ögonsjukdom) har varit ett problem inom rasen men då möjligheten med att DNA-testa avelsdjur för PRA-prcd, föds i dagsläget inga valpar som kan utveckla sjukdomen.

Historik

Kuvasz är en urgammal herdehundstyp som härstammar från den ungerska Pustan där den användes för att vakta och skydda boskapshjordarna mot björn, varg och tjuvar.

Den blev internationellt erkänd som ras 1963 och några år senare kom de första importerna till Sverige. I takt med samhällets utveckling har rasen fått nya vaktande uppgifter och fungerar i dag främst som gårds- och sällskapshund. Kuvasz har genom åren haft starka band till människorna i sin omedelbara närhet och trivs bäst om den får bo tillsammans med sin familj.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12