Kraski ovcar

Imponerande, omutlig och krävande

Fakta

Rasgrupp
Grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
Ursprungsland/hemland
Slovenien
Hundtyp
Herdehund, vakthund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medelstor

Allmänt

Kraski ovcar är en stor vakt- och herdehund som inte passar att leva i stadsmiljö och bo i lägenhet. Den har en stark vaktinstinkt och det ställer extra krav på ansvarsfull hundägare. Rasen är ingen lämplig förstagångshund på grund av sina egenskaper och är ovanlig i Sverige.

Om du funderar på kraski ovcar:

  • Rasen har en stor vilja att försvara och vakta, och kräver en ansvarsfull och hundvan ägare.
  • Rasen är misstänksam mot främmande människor.
  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  • Köp din hund från en av Svenska Kennelklubbens uppfödare. Då gör du ett tryggt hundköp och riskerar inte att gynna oseriös verksamhet eller att köpa en smuggelhund.
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.

Stockholm Hundmässa, entrébiljetter

 

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Mer information

Storlek och utseende

Rasen är mellanstor, harmoniskt byggd, robust med väl utvecklad muskulatur och stark kroppskonsitution. Mankhöjd för hanar är 57-63 cm och tikar 54-60 cm. Vikt för hanar är 30-42 kg och tikar 25-37 kg. Pälsen är lång och färgen är järngrå och något mörkare på rygg och mörk mask i ansiktet.

Skötsel

Pälsen är lång med grova, tätt åtliggande täckhår och riklig med tjock underull. Den kräver regelbunden genomborstning, särskilt under fällningsperioder då det lossnar rikligt med hår. 

Egenskaper och mentalitet

Kraski ovcar har måttlig skärpa, är modig och trogen sin ägare. Som orubblig vakthund är den misstänksam mot främlingar.

Raser som genom sitt ursprungliga användningsområde kan förväntas ha t ex stark vaktinstinkt och/eller stor misstänksamhet mot främmande personer medför ett särskilt ansvar för såväl uppfödare som hundägare. SKK rekommenderar därför blivande valpköpare/hundägare att noga överväga detta ansvar och inhämta kunskap om föräldradjurens mentala egenskaper t ex genom att träffa dem i deras vardagsmiljö och studera resultat från mentalbeskrivningar.

Hälsa

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Historik

Slovenien är ursprungslandet. Den fick sitt första rasnamn, Karst, efter Karstmassivet som är beläget mot den italienska gränsen. Under den dåvarande jugoslaviska tiden hade de illyriska folken med sig rasen på sina vandringar och namnet ändrades då till Illyrian Shepherd Dog 1939. Den räknades som samma ras som sarplaninac fram till år 1968 då de båda herdehundsraserna delades.

Rasnamnet idag är kraski ovcar enligt den internationella hundorganisationen FCI.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12