Korea jindo dog
Krävande, energisk med stark jaktinstinkt
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp
- Ursprungsland/hemland
- Sydkorea
- Hundtyp
- Jakthund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Hög
- Pälsvård
-
Lite större
- Storlek
-
Medel
Allmänt
Korea Jindo dog är är en jakt- och vakthund i sitt ursprungsland Korea. Det starka intresset för jakt ställer särskilda krav på ägaren. Antalet individer av rasen är få i Sverige.
Om du funderar på korea jindo dog:
- Rasen är krävande och behöver tidigt socialisering och träning.
- Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
- Rasen har stark jaktinstinkt.
- Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Spets- och Urhundklubben Bli medlem -
Rasklubb
Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.
Urcanis-Svenska Urhundsklubben Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Mankhöjd för hanar är 50–55 cm och tikar 45–50 cm. Vikt för hanar är 18–23 kg och tikar 15–19 kg. Färgen är röd fawn, vit, svart, svart med tanteckning, grå eller tigrerad.
Skötsel
Pälsen är dubbel, tät och mjuk underull och hårda och något utåtstående täckhår, vilket gör att den är lättskött.
Egenskaper och mentalitet
Korea jindo dog har en stark jaktinstinkt, den är djärv och modig, alert och vaksam, inte lättfrestad eller förhastad. Framförallt är rasen mycket trogen sin ägare. Som så kallad enmanshund accepterar den en ny ägare men glömmer aldrig den person som uppfostrat den från valpåldern.
Rasen kräver en hundvan ägare eftersom urhundsinstinkterna är mycket utpräglade. På det hela taget är den inte förtjust i andra djur, framförallt inte i andra hanhundar.
Hälsa
Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.
Historik
Det existerar inga skriftliga källor beträffande ursprunget till korea jindo dog, men många auktoriteter är överens om att rasen funnits i flera tusen år på ön Jindo som är belägen sydväst om Koreahalvön.
Bland olika teorier beträffande rasens äldsta ursprung är den mest accepterade att rasen har utvecklats i Korea och att den har bevarats på Jindo-halvön på grund av de transportsvårigheter som existerat genom historien. I Korea kallas korea jindo dog för jindo-kae eller jindo-kyon; kae och kyon är koreanska ord för hund. Rasen blev internationellt godkänd 1996.
Dokument
-
pdf
Rasstandard korea jindo dog
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12