Kishu
Krävande jakt- och vakthund, ofta med helt vit päls
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp
- Ursprungsland/hemland
- Japan
- Hundtyp
- Jakthund, sällskapshund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Medel
- Pälsvård
-
Lite större
- Storlek
-
Medel
Allmänt
Kishu är en asiatisk spetshund och används främst som jakthund på vildsvin men även för att spåra upp hjort. Första individen registrerades i Sverige 2020 och den är ovanlig utanför sitt hemland.
Om du funderar på kishu:
- Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
- Rasen har stark jaktinstinkt.
- Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Spets- och Urhundklubben Bli medlem -
Rasklubb
Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.
Urcanis-Svenska Urhundsklubben Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Rasen är medelstor, välbalanserad med välutvecklad muskulatur och ger ett starkt och kompakt intryck. Mankhöjd för hanar är ca 52 cm och tikar ca 49 cm. Färgen är enfärgat vit, röd eller brun/brunsvart med mörkare och ljusa skiftningar, sk sesamfärg.
Skötsel
Pälsen är dubbel med tåliga täckhår och mjuk, tjock underull. Pälsen är lättskött och badas vid behov. Då pälsen fälls bör den borstas igenom några gånger.
Egenskaper och mentalitet
Rasen är modig och mycket lojal mot sin familj och vaktar hemmet. Den kan vara reserverad mot främlingar och det är därför viktigt med tidig socialisering för valpen, både bland människor och andra hundar. Det starka intresset för jakt ställer särskilda krav på ägaren.
Hälsa
Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.
Historik
Erkänd som hundras redan 1934 i hemlandet Japan. Den är en asiatisk spets som tillsammans med kai och shikoku räknas till shika-hundarna. Rasen är namngiven efter den historiska provinsen Kishū (eller Kii) på Kiihalvön på sydöstra Honshu som nu omfattar prefekturerna Wakayama och Mie. Där blev rasen känd för sin vita päls och sina utmärkta jaktegenskaper.
Dokument
-
pdf
Rasstandard kishu
En fördjupning som belyser, utvecklar och förklarar rasstandarden genom kommentarer och illustrationer.
-
pdf
Rasspecifika avelsstrategier, RAS, kishu
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12