Kavkazskaja ovtjarka

Självständig med mycket stark vaktinstinkt

Fakta

Rasgrupp
Grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
Ursprungsland
Sovjetunionen
Hemland
Ryssland
Hundtyp
Herdehund, vakthund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Lite större
Storlek
Mycket

Allmänt

Kavkazskaja ovtjarka är en vakt- och herdehund som ursprungligen användes för att vakta djur och hem. Den är anpassad för ett liv utomhus, uppmärksam på sin omgivning och skäller då den noterar något. Rasen finns i tre pälsvarianter; kort-, mellan- och långhårig. 

En kavkazskaja ovtjarka är självständig och på grund av sina egenskaper ställer det extra krav på ansvarsfull hundägare. Den är ingen idealisk förstagångshund och lämpar sig inte som enbart sällskapshund.

Om du funderar på kavkazskaja ovtjarka:

  • Det är ingen hund för förstagångsägaren.
  • Rasen kan vara skarp och misstänksam mot främlingar.
  • En kavkazskaja ovtjarka trivs bäst ute.
  • Rasen skäller när den vaktar, omgivningen kan bli störd.
  • Det är ingen lämplig hund att ha i lägenhet eller i staden.

Stockholm Hundmässa, entrébiljetter

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Molosser- och Herdehundklubben Bli medlem
  • Rasklubb

    Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

    Svenska Ovcharka klubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Det är en stor och respektingivande hund. Mankhöjden för hanar är minst 65 cm och för tikar minst 62 cm. Vikten är ca 45–85 kg. Pälsfärgen består av partier i olika nyanser av grått oftast i ljusa skiftningar som har en tendens att övergå i rost, halmgult, vitt rödbrunt och brindle. Skäckig och mer eller mindre fläckig päls förekommer också.

Skötsel

Pälsen är grov och tjock och finns i olika längd. Den fäller rejält två gånger om året och behöver borstas regelbundet.

Egenskaper och mentalitet

Rasen har en utpräglad försvarsinstinkt och har en tendens att bli enmanshund, men försvarar hela sin flock. Den är mentalt och fysiskt stark och uthållig, och snäll mot den egna flocken. Däremot är rasen mycket misstänksam och avvaktande mot främmande människor och kräver därför tidig socialiseringsträning.

Rasens starka vaktinstinkt och självständighet gör att den lämpar sig bäst hos en ansvarsfull person med kunskap och tidigare hunderfarenhet.

Hälsa

Höftledsdysplasi, HD, och armbågsledsdysplasi, ED, förekommer. Rasen lever länge, upp till 10–14 år är inte ovanligt.

Historik

Kavkazskaja ovtjarka kommer ursprungligen från bergen i Kaukasusområdet i Ryssland. Invånarna i byarna levde i huvudsak på djurhållning. Rasen är en herdehund och användes för att försvara djur och hem. Ett arbete som kräver stor skärpa, försvarslust, styrka och stort mod. Den har funnits i Sverige sedan 1994.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12