Italiensk vinthund
Pigg, orädd liten kvick hund som älskar närhet.
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 10, Vinthundar
- Ursprungsland/hemland
- Italien
- Hundtyp
- Vinthund, sällskapshund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Lite större
- Pälsvård
-
Lite
- Storlek
-
Lite större
Allmänt
Italiensk vinthund är i huvudsak en populär sällskaps- och familjehund. Det finns representanter av rasen i många olika tävlingsgrenar såsom utställning, lure coursing (jakt efter konstgjort byte), agility och lydnad. I flera länder används rasen som kapplöpningshund, men inte här i Sverige.
Om du funderar på en italiensk vinthund:
- Den är en livlig, glad och positiv liten hund, som är en utmärkt sällskapshund.
- En italiensk vinthund vill ofta vara i centrum för sin ägares uppmärksamhet.
- Pälsen är mycket lättskött, badas vid behov och fäller väldigt lite.
- Den italienska vinthunden är den storleksmässigt minsta representanten i gruppen vinthundar.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Vinthundklubben Bli medlem -
Rasklubb
Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.
Gemensamma rasklubben för numerärt små raser inom SVVK Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Italiensk vinthund är en kurvig liten vinthund med lång, vacker hals och högt buret huvud. Den är högbent och kvadratisk i kroppen. Rasen är den storleksmässigt minsta representanten i gruppen vinthundar. Mankhöjd är 32–38 cm. Maxvikt 5 kg. Ryggen är lätt välvd med ett sluttande kors. Bakbenen är väl vinklade och får gärna visa de rastypiska S-kurvorna. Karaktäristiskt för rasen är dess dansande rörelser.
Den tunna huden är täckt med kort, fin päls. Den är enfärgat svart, skiffergrått och isabella i alla nyanser. Vita tecken får endast förekomma på tassar och bringa.
Skötsel
Den korta pälsen är lättskött och behöver bara badas vid behov. Rasen fäller väldigt lite hår.
Egenskaper och mentalitet
Den italienska vinthunden är en livlig, glad och positiv liten hund, som i dag främst utmärker sig som sällskapshund. Då hunden är ytterst finlemmad kan man lätt tro att rasen är bräcklig och lättskrämd, vilket är helt missvisande. Det enda man egentligen måste skydda den emot är just dess eget mod och livlighet, framför allt hos små valpar. Då kan man behöva passa särskilt så att den lilla valpen inte kasta sig oförskräckt utför soffor och andra höga höjder.
Hälsa
Rasen är relativt frisk och sund och det finns inga kända rasspecifika hälsoproblem.
Historik
Troligtvis härstammar denna eleganta hund från de egyptiska vinthundarna. Från vår tideräknings början har dvärgvinthundar avbildats på konstföremål och målningar i poser som klart förknippas med rasen; hundar med bakbenen indragna under kroppen, liggande hundar med de smala, finlemmade frambenen korslagda framför sig eller där ena frambenet är uppdraget.
Italiensk vinthund har tidigare använts till jakt på småvilt, och är utformad på kontinenten, främst i Italien, Tyskland och Österrike.
Dokument
-
pdf
Rasstandard italiensk vinthund
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, italiensk vinthund
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Domarkompendium italiensk vinthund
En fördjupning som belyser, utvecklar och förklarar rasstandarden genom kommentarer och illustrationer.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12