Irländsk varghund

Mysig, vänlig jätte med fint skägg.

Fakta

Rasgrupp
Grupp 10, Vinthundar
Ursprungsland/hemland
Irland
Hundtyp
Vinthund, sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Medel
Storlek
Mycket

Allmänt

Irländsk varghund användes ursprungligen som en hetsjakthund för jakt på varg och storvilt, men är numera en uppskattad sällskapshund. Den kan delta i lure coursing (jakt på konstgjort byte) och kapplöpning för att testa de ursprungliga jaktinstinkterna. En irländsk varghund är positiv och vänligt inställd mot både människor och djur. 

Om du funderar på en irländsk varghund:

  • Tänk på att rasen är storvuxen och behöver plats både i hemmet och i bilen.
  • Valpar och unga hundar är snabbväxande och bör endast motioneras i sin egen takt för att undvika skador på lederna.
  • Den sträva och raggiga pälsen behövrer borstas igenom då och då. 

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Vinthundklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Irländsk varghund är världens mest storvuxna hundras. Den ska ge ett naturligt, raggigt intryck och ha en sträv päls, vilken ger ett gott skydd mot väder och vind. Trots sin storlek ska den ha en typisk, långlinjerad vinthundsprägel och ska inte ge ett tungt intryck. Svansen är lång. Rörelserna ska vara förhållandevis lätta och effektiva.

Rasens färger är enfärgat i grått, brindle (tigrerad), svart, rött, fawn eller vitt, med eller utan vita markeringar. För hanar ska mankhöjden inte understiga 79 cm och vikten 54 kg. För tikar gäller 71 cm respektive 40 kg.

Skötsel

Den sträva pälsen är lättskött men kan behöva ansas ibland och borstas igenom då och då.

Egenskaper och mentalitet

Irländsk varghund är vänlig och tillgiven. Rasens jaktlust finns kvar, men upplevs inte som besvärlig av de flesta ägarna. Den behöver regelbundet få springa och sträcka ut ordentligt. Intresset för jakt försvårar hundens möjlighet att vara lös och frihetsbehovet måste lösas på annat sätt.

Hälsa

Rasen är mycket storvuxen och har en relativt sett kortare livslängd än andra, mindre hundraser. Rasklubben bedriver tillsammans med Sveriges lantbruksuniversitet med stöd av Svenska Kennelklubben, forskning kring en hjärtsjukdom som kan drabba rasen; dilaterad kardiomyopati, DCM. Med forskningen vill man få förståelse kring ärftlighet och sjukdomens utvecklingsmönster.

Historik

Ursprunget för irländsk varghund anses mycket gammalt. Redan kelterna hade utbyte med romarna av stora, snabba jakthundar. Vid slutet av 1700-talet var vargen utrotad både på Irland och i England och rasen näst intill försvann.

Ursprunget till dagens irländska varghundar räknas tillbaka till en hund, Bran. Med en ättling till Bran och diverse skotska hjorthundar och andra korsningar lyckades skotten G.A. Graham under 1800-talet återskapa hundrasen. 1920 erkändes den av den irländska kennelklubben. De första exemplaren kom till Sverige 1931 och rasklubben i Sverige bildades 1976.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12