Irish glen of imaal terrier

Självständig, pigg och go familjehund.

Fakta

Rasgrupp
Grupp 3, Terrier
Ursprungsland/hemland
Irland
Hundtyp
Sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Medel
Storlek
Lite större

Allmänt

Ursprungsanvändningen var för grävling och utterjakt, samt vakt. I dag är den en glad och aktiv sällskapshund. Rasen aktiveras gärna med agility, långpromenader, sök- och spårarbete. Det viktigaste för den, är att få vara med, den älskar även att bada och trivs utmärkt i soffan. Rasen har en stark flockkänsla och trivs bäst när hela familjen är samlad. Med andra ord, en mycket god familjekamrat, som finns vid din sida i vått och torrt.

Om du funderar på irish glen of imaal terrier:

  • Du måste vara beredd på att vara konsekvent, tålamodig och handfast vid umgänge och uppfostran.
  • Lär dig mer om rasen. Träffa gärna vuxna hundar innan du bestämmer dig.
  • Rasen är numerärt liten, var ute i god tid när du letar efter en valp.
  • Du kommer att bli en ständig ambassadör för en av världens numerärt minsta raser, var beredd på många pratstunder.

Stockholm Hundmässa, entrébiljetter

 

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

Mer information

Storlek och utseende

Det är en medelstor hund med medellång päls. Färgen är vete eller blue brindle (tigrerad). Den ger intryck av stor styrka med maximal substans i förhållande till storlek. Kroppen är längre än den är hög och är lågställd. Mankhöjden för hanar är max 35,5 cm och tikar förhållandevis mindre. Vikten för hanar är ca 16 kg, tikar förhållandevis mindre.

Skötsel

Den behöver trimmas 2–3 gånger per år och kammas 1–2 gånger per vecka. Pälsen är medellång med sträv struktur och mjuk underull. Hunden bör se ut som en arbetande terrier och trimningen/pälsvården bör ske utifrån den aspekten. När det gäller pälskvaliteten eftersträvas så sträv päls som möjligt. 

Egenskaper och mentalitet

Rasen har en intensiv jaktlust och stort mod när så behövs. I övrigt är den vänlig, foglig och utstrålar en stark personlighet. Den har gott självförtroende, är social, orädd och har en stor portion envishet. Dagens avel lägger stor vikt vid att bibehålla rasens stabila psyke och goda temperament. En irish glen of imaal terrier ska vara rörlig, aktiv och tyst arbetande. Rasens lojala och tillgivna kynne gör den mycket lämplig som sällskapshund. Det sägs att den inte är lika hetlevrad som andra terrier, men den är alltid aktiv och arbetsvillig.

Hälsa

Irish glen of imaal terrier är i grunden en sund ras med få kända hälsoproblem. Det finns fall i Europa och USA av PRA-CR3D (ögonsjukdom), men det finns hittills inga konstaterade fall i Sverige.

Historik

Liksom många andra raser inom terriergruppen accepterades rasen inte riktigt av de jagande herrskapsfolken förrän på mitten av 1800-talet. Det är en gammal ras, som helt enkelt ignorerades under lång tid, snarare än ett modernt avelsexperiment. Det är en mycket lokal variant inom det begränsade området Glen of Imaal (glen = dal). Rasen har använts som robust gårds- och grytjakts hund i århundraden och har varit en väldigt lokal företeelse i den ensliga dalen Glen of Imaal, County Wicklow, Irland. Den blev erkänd av irländska kennelklubben först 1934.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12