Hovawart
Robust, träningsvillig med en hel del vaktinstinkt
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
- Ursprungsland/hemland
- Tyskland
- Hundtyp
- Brukshund, sällskapshund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Medelhög
- Pälsvård
-
Lite större
- Storlek
-
Medelstor
Allmänt
Hovawart är en robust och smidig brukshund, utmärkt i alla bruksgrenar och även som draghund, räddnings- och bevakningshund. Det är en hundras som kräver mycket motion och stimulans. Den är inte en lämplig hund för förstagångsägaren utan behöver en familj med hunderfarenhet.
Om du funderar på hovawart:
- Du måste ha mycket tid. Rasen kräver mycket fysisk och psykisk aktivering.
- Kontrollera hälsa vad gäller höftledsfel och nedsatt sköldkörtelfunktion hos valpens föräldrar och i släkten.
- Det måste finnas plats. Det är en stor hund som tar stort utrymme både hemma och i bilen.
- Träffa gärna valpens föräldrar innan köpet. Detta ger en bättre uppfattning om hur valpen blir som vuxen.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Brukshundklubben Bli medlem -
Rasklubb
Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.
Svenska Hovawartklubben Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Det är en stor hundras med lång päls. Mankhöjdet för hanar är 63–70 cm och för tikar 58–65 cm. Vikten för hanar är 30–50 kg och för tikar 25–40 kg. Hovawart finns i tre färger; svart med tantecken, blond och svart.
Skötsel
Pälsen är kraftig, lång, något vågig och åtliggande med lite underull. Den är lättskött och borstas vid behov, mer under fällningsperioden.
Egenskaper och mentalitet
Hovawart är livlig, glad, lättlärd och älskar att jobba och vara tillsammans med sin familj. Den lyhörd och lättränad i bruksgrenarna. Rasen kräver en konsekvent, tydlig uppfostran redan som valp. Den har lätt att umgås med andra hundar. Rasen har en hel del vaktinstinkt kvar från sitt ursprung som man måste vara beredd på. Man brukar säga att hovawart är som en persika; mjuk på utsidan men med en hård kärna.
Hälsa
Hovawart är en sund hundras och många individer blir gamla. Höftledsdysplasi, HD, förekommer och rasen kan drabbas av autoimmuna sjukdomar, främst då underfunktion i sköldkörteln.
Historik
Hovawart är en mycket gammal tysk brukshundras. Hovawart betyder gårdvar på tyska. 1922 påbörjades arbetet med att återskapa rasen genom användning av typmässigt liknande hundar, med goda vaktegenskaper, som man fortfarande fann på bondgårdarna. Dessutom korsade man in schäfer, newfoundlandshund, leonberger och ytterligare hundraser under de första årens avelsarbete.
Genom kraftfulla urvalsåtgärder fick man åter fram den ursprungliga brukshunden.
Dokument
-
pdf
Rasstandard hovawart
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, hovawart
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Domarkompendium hovawart
En fördjupning som belyser, utvecklar och förklarar rasstandarden genom kommentarer och illustrationer.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12