Hollandse herdershond, långhårig
Uppmärksam, lättlärd och arbetsglad brukshund
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar
- Ursprungsland/hemland
- Nederländerna
- Variant av rasen
- Hollandse herdershond
- Hundtyp
- Vallhund, brukshund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Medelhög
- Pälsvård
-
Lite större
- Storlek
-
Medelstor
Allmänt
Hollandse herdershond användes tidigare mest som vakt- och vallhund i fårflocken. Numera används den som polishund, vakthund, brukshund och sällskapshund. Den är förhållandevis okänd utanför sitt hemland, och rasen är globalt sett numerärt liten.
Hollandse herdershond består av tre olika varianter, som enligt rasstandarden endast skiljer sig åt i pälstyp; korthårig, långhårig och strävhårig.
Om du funderar på hollandse herdershond:
- Rasen kräver och trivs bäst med en aktiv och intitiativrik ägare.
- Den behöver dagligen såväl fysisk som mental aktivering.
- Denna långhåriga variant kan behöva en del pälsvård.
- Rasen inte är en lämplig förstagångshund.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Brukshundklubben Bli medlem -
Rasklubb
Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.
Rasklubben Hollandse Herdershond Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Det är stor hund som är byggd för hårt arbete. Mankhöjd för hanar är 57–62 cm och tikar 55–60 cm. Vikt är ca 22–32 kg. Denna långhåriga variant har en lång, rak, åtliggande kraftig päls, med mjuk underull. Färgen är brun med gula strimmor (guldbrindle), eller grå med silverstrimmor (silverbrindle) med tigrering över hela kroppen.
Skötsel
Även om pälsen hos den långhåriga varianten är längre är den trots allt tämligen lättskött och borstas samt badas vid behov.
Egenskaper och mentalitet
Hollandse herdershond är mycket formbar, vaksam och trogen sin förare och familj. Sina medfödda anlag och egenskaper som vallhund gör rasen till en värdefull brukshund med snabba reaktioner och ett livligt och vaket temperament. Den är uthållig, aktiv och rörlig. Rasen används bland annat som vakt- och tjänstehund.
Hälsa
Hollandse herdershond är en relativt frisk hundras men höftledsdysplasi, HD, förekommer.
Historik
Hollandse herdershond härstammar troligtvis från samma förfäder som schäfer och de fyra varianterna av belgisk vallhund. Även om rasen förekommer i tre hårlagsvarianter, kort-, lång- och strävhårig, betraktas de som en och samma hundras. 1898 bildades Nederlandse Herdershonden Club, som i dag är rasens moderklubb i hemlandet.
Dokument
-
pdf
Rasstandard hollandse herdershond
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, hollandse herdershond
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Domarkompendium hollandse herdershond
En fördjupning som belyser, utvecklar och förklarar rasstandarden genom kommentarer och illustrationer.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12