Hokkaido
Alert, krävande och med stort intresse för jakt
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp
- Ursprungsland/hemland
- Japan
- Hundtyp
- Jakthund, sällskapshund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Medel
- Pälsvård
-
Lite större
- Storlek
-
Medel
Allmänt
Hokkaio används idag som jakt- och sällskapshund. Den har stark jaktinstinkt vilket ställer särskilda krav på ägaren. Rasen är lättlärd men självständig och lojal med sin familj.
Om du funderar på hokkaido:
- Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
- Stark jaktinstinkt gör att hokkaido är svåra att ha lösa i naturen.
- Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.
- Rasen är ovanlig utanför sitt hemland.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Spets- och Urhundklubben Bli medlem -
Rasklubb
Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.
Urcanis-Svenska Urhundsklubben Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Hokkaido är en medelstor hund, där det ska vara lätt att se skillnad mellan tik och hane, sk tydlig könsprägel. Rasen är välbalanserad och robust byggd med god benstomme. Muskulaturen är hård och stram. Mankhöjd för hanar är 48,5-51,5 cm och tikar 45,5-48,5 cm. Färgen är röd fawn med svärtade hårspetsar, brindle, röd, svart, svart med tanteckning eller vit.
Skötsel
Pälsen hos hokkiado är lättskött. Den är en sk dubbel päls där täckhåren är hårda och raka och underullen mjuk och tät. Pälsen fälls vanligtvis två gånger per år och kan då behöva borstas igenom. Badas vid behov.
Egenskaper och mentalitet
Rasens fysik gör det möjligt för den att klara svår kyla och kraftiga snöfall. Hokkaidon har bra uppfattningsförmåga och är självständig vilket gör att den klarar sig ofta bra på egen hand och reder ut de flesta situationer. Hokkaido är en hundras som är uthållig, värdig till sitt sätt och anpassningsbar. Den är trogen, läraktig, mycket alert och orädd.
Intresset för jakt är något som ställer särskilda krav på ägaren.
Hälsa
Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.
Historik
Rasen anses härstamma från de medelstora japanska hundar som följde emigranter från Honshu (Japans största ö) till Hokkaido under 1140-talet. När rasen 1937 hedrades med beteckningen nationalsymbol, fick den sitt namn efter området. Rasen blev även känd som Ainu-hund då Ainu-folket hade fött upp den till att jaga björn och annat vilt med.
Dokument
-
pdf
Rasstandard hokkaido
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, hokkaido
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12