Grosser münsterländer

Lättlärd, mångsidig, mycket aktiv med stor jaktlust

Fakta

Rasgrupp
Grupp 7, Stående fågelhundar
Ursprungsland/hemland
Tyskland
Hundtyp
Jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Hög
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medelstor

Allmänt

Grosser münsterländer är en allsidigt användbar jakthund. Den passar som stående fågelhund, som stöthund på klövvilt, till alla typer av eftersök, för apportering på land och i vatten och även som avfångningshund på skadat klövvilt.

Om du funderar på grosser münsterländer:

  • Den är en stående fågelhund med allsidiga jaktegenskaper som kräver motion, jaktträning och möjligheter till jakt.
  • Förutom fysisk träning så kräver den mental stimulans i form av till exempel lydnadsträning för att vara harmonisk.
  • Rasen präglas av en mycket stor arbetslust och har livlighet, lättlärdhet och stor samarbetsförmåga.
  • Detta är inte en hund som man enbart har som sällskapshund eftersom den genom sin storlek och karaktär kräver en hel del.
  • Besök gärna rasklubbens webbplats för mer information.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Vorstehklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Grosser münsterländer ska ha en kraftfull, muskulös kroppsbyggnad. Den ska ändå vara elegant och ädel. Helheten ska ge ett stramt intryck. Mankhöjd för hanar är 60–65 cm och för tikar 58–63 cm. Vikten är ca 30 kg. Kroppen ska vara nästan kvadratisk. Färgen ska vara vit med svarta fläckar och prickar eller svartskimmel. Huvudet ska vara svart, eventuellt med vitt runt nosen och/eller med bläs. Pälsen på öronen ska vara lång och bilda fransar. Öronlapparna bör inte vara korthåriga. På huvudet ska pälsen vara kort och åtliggande.

Skötsel

Rasen kräver en del pälsvård eftersom pälsen är lång och tät. Den kan annars locka sig och bli utstående vilket kan vara hindrande vid jakt. Pälsen på fram- och bakbenens baksidor och svansen bör vara särskilt lång och tät. Håret mellan tassarnas trampdynor behöver hållas kort, speciellt på vintern. I övrigt räcker normal borstning av pälsen.

Egenskaper och mentalitet

Rasen präglas av en stark arbetslust kombinerad med stor följsamhet, läraktighet och tillförlitlig användbarhet som jakthund, särskilt efter skott. Temperamentet ska vara livligt utan nervositet. Till karaktären är den social med stor kontaktlust mot både människor och andra hundar, och den fungerar väl med hela familjen. Rasen har även en ganska utbredd vaktinstinkt.

Med en grosser münsterländer kommer du att få en trogen jaktkamrat i vått och torrt på fält, fjäll och skog vare sig det gäller alla våra fält- och skogsfåglar, jakt på klövvilt, apporthund vid andjakten eller som eftersökshund.

Hälsa

Rasen är en mycket robust och sund hund, som genom sin storlek, mentalitet, kroppsbyggnad och utmärkta päls, klarar av mycket krävande förhållanden. Grosser münsterländer deltar tillsammans med övriga raser inom Svenska Vorstehklubben (SVK) i ett övervakningsprogram för kontroll av höftledsdysplasi (HD). Målmedveten avel ska förebygga just uppkomst av HD hos denna typ av arbetande fågelhund.

Historik

Rasens historiska utveckling sträcker sig från medeltidens vitbrokiga fågelhundar, via stötande fågelhundar, till 1800-talets stående fågelhundar. Efter att den tyska rasklubben för långhårig vorsteh 1909 slutgiltigt förbjudit den svarta färgen, grundades 1919 en förening som tog sig an aveln av den svartvita långhåriga stående fågelhunden. 1922 inleddes den planmässiga aveln av rasen. I Sverige registrerades de första exemplaren av grosser münsterländer i början av 1980-talet och antalet registrerade hundar har under de senaste åren legat på i genomsnitt ett 10-tal hundar årligen.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12