Griffon fauve de bretagne

Självständig, intensiv med stor jaktlust

Fakta

Rasgrupp
Grupp 6, Drivande hundar samt sök- och spårhundar
Ursprungsland/hemland
Frankrike
Hundtyp
Jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medelstor

Allmänt

Rasen används som drivande hund vid jakt på hare, räv och vildsvin. Den är aktiv och lämpar sig särskilt väl för svår terräng. Spårförmågan är utmärkt och drevskallet ihållande.

Om du funderar på griffon fauve de bretagne:

  • Det är en utpräglad jakthund som inte passar enbart som sällskapshund.
  • Rasen är en intensiv jakthund, men mycket mild i kontakten med människor.
  • Den används som drivande hund vid jakt på hare, räv och vildsvin. 
  • Rasen är numerärt liten.

Stockholm Hundmässa, entrébiljetter

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

Mer information

Storlek och utseende

Rasen har en stark benstomme och är muskulös. Den är mycket härdig och uthållig. Mankhöjd är ca 48¬56 cm. Pälsen är mycket sträv, torr och ganska kort. Färgen är från gyllene vetefärg till tegelrött.

Skötsel

Pälsen är lättskött och badas vid behov.

Egenskaper och mentalitet

Rasen är modig, hård och tålig utan att vara dumdristig. Den är en intensiv jakthund, men mycket mild i kontakten med människor.

Hälsa

Då rasen är numerärt liten finns det i dagsläget inga kända rasbundna hälsoproblem.

Historik

Griffon fauve de bretagne är en av de allra äldsta franska drivande hundraserna. Redan på 1300-talet hade jägmästaren Huet des Ventes ett koppel jakthundar av denna typ. Fram till 1800-talet användes rasen i ursprungsområdet Bretagne i nordvästra Frankrike, ofta för jakt på varg. Rasens hette tidigare grand fauve de bretagne.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12