Griffon belge
Nyfiken och livlig dvärghund med stor personlighet
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 9, Sällskapshundar
- Ursprungsland/hemland
- Belgien
- Hundtyp
- Sällskapshund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Medel
- Pälsvård
-
Medel
- Storlek
-
Lite
Allmänt
Griffon belge är en utpräglad sällskapshund. Den är en aktiv, lättlärd, mycket tillgiven och vänlig. Griffon belge kan paras med raserna griffon bruxellois och petit brabancon.
Om du funderar på griffon belge:
- Rasen är tålig och robust för sin storlek, men bör inte utsättas för större påfrestningar än en liten hund kan orka med.
- Träna valpen att bli ompysslad, så trimning av pälsen blir en positiv aktivitet.
- Rasen är ofta långlivad.
- Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Dvärghundklubben Bli medlem -
Rasklubb
Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.
Svenska Griffonsektionen Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Det är en kort, kraftig, liten hund. Vikt mellan 3,5 och 6 kg. Svansen är högt buren. Den har en kort, bred nos, och med underbett. Pälsen är strävhårig och förekommer i två färger; svart och black and tan, men även melange (melerad med svarta och röda hårstrån) är tillåtet.
Skötsel
Rasen är strävhårig och raggig och ska trimmas 2–4 gånger per år.
Egenskaper och mentalitet
Griffon belge är en tillgiven och vänlig hund, med ett vaket och livligt temperament, nyfiken och orädd. En lättlärd och pigg hund med stor personlighet och egen vilja.
Hälsa
Det förekommer problem med knäleder och vissa ögonsjukdomar. Den korta skallen och nosen ökar risken för skador på ögonen och andningsbesvär. Syringomyeli är en neurologisk sjukdom som finns i rasen och den kan bland annat orsaka svår smärta. Hur vanlig sjukdomen är i Sverige är ännu okänt.
Rasen finns med i Breed Specific Instructions, BSI, gällande huvudets form och andning.
Historik
Griffon belge är en belgisk dvärghundsras, ursprungligen en liten stall- och råtthund. Genom tidiga inkorsningar med bland annat dvärgspaniel och mops blev griffonen kortnosig. Liksom flera andra dvärghundraser blev griffonen populär som en så kallad damhund, det vill säga en liten knähund.
Dokument
-
pdf
Rasstandard griffon belge, griffon bruxellois och petit brabancon
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, griffon belge, griffon bruxellois och petit brabancon
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12