Gammel dansk hönsehund
Krävande, mångsidig med stor jaktlust
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 7, Stående fågelhundar
- Ursprungsland/hemland
- Danmark
- Hundtyp
- Jakthund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Hög
- Pälsvård
-
Lite större
- Storlek
-
Medelstor
Allmänt
Gammel dansk hönsehund är en stående fågelhund. Men till skillnad från de flesta andra stående fågelhundar, så arbetar den med nosen tämligen lågt då den söker. Denna egenskap, i kombination med dess lugna och metodiska arbetssätt samt utmärkta luktsinne, gör den också till en skicklig eftersökshund vid jakt på klövvilt. Rasen fungerar också som duglig och villig apportör vid jakt på fält-, skogs- och sjöfågel, samt vid jakt på hare och kanin.
Om du funderar på gammel dansk hönsehund:
- Den är en jakthund som kräver mycket motion och mental stimulans.
- Vid köp av hund från Danmark, tag kontakt med den svenska rasklubben för tips och råd.
- Rasen är mycket social och trivs inte som hundgårdshund.
- Läs på om rasen i förväg, för att du ska förstå hur den fungerar och vad den kräver.
- Se till att hitta en uppfödare som du får förtroende för och som kan ge dig information.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Specialklubb för Kontinentala Fågelhundar Bli medlem -
Rasklubb
Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.
Gammel Dansk Hönsehundklubben Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Gammel dansk hönsehund är en medelstor, rektangulär och kraftigt byggd hund. Färgen är alltid vit, med större eller mindre bruna fläckar samt små prickar i varierande mängd. Den bruna färgen ska vara så mörk som möjligt. Rasen ska ha karakteristiska hakpåsar, mer utvecklade på hanhundarna. Ett av rasens särdrag är den stora skillnaden mellan hanhund och tik. Hanhunden är tyngre och kraftfull än tiken som är lättare, livligare och mer temperamentsfull. Mankhöjd för hanar är 54–60 cm och för tikar 50–56 cm. Vikt för hanar är 30–35 kg och för tikar 26–31 kg.
Skötsel
Hundarna kommer i fällning två gånger om året. Bästa sättet att hålla pälsen ren är att använda ett fuktat sämskskinn som man torkar av hunden med. Endast när hunden är riktigt smutsig bör den badas, då schamponering torkar ut pälsen och gör att smutsen lättare fastnar.
Vid kloklippnigen är det viktigt att man har en rejäl klotång eftersom rasen har ovanligt hårda och grova klor som ska tåla mycket slitage. Som på alla raser med långa, hängande öron bör man ha kontinuerlig tillsyn och hålla dem rena. Då får de sällan eller aldrig några problem.
Egenskaper och mentalitet
Rasen ger ett intryck av lugn, stabilitet, beslutsamhet och mod. Den är glad, lättfostrad och arbetsvillig. Rasen är mjuk, men därmed inte sagt att den är vek, bara följsam. Den är lätt att dressera och håller god kontakt med sin förare.
Man måste komma ihåg att gammel dansk hönsehund är en jakthund och därför kräver både fysisk och mental stimulans för att må bra. Även den sociala stimulansen är viktig och rasen passar inte som hundgårdshund. Den mår heller inte bra av att ständigt lämnas ensam medan familjen är på egna aktiviteter.
Hälsa
Gammel dansk hönsehund är en förhållandevis frisk ras med få ärftliga sjukdomar. Höftledsdysplasi (HD) förekommer inom rasen. Kongenital myastheni (muskeltrötthet) är en i rasen förekommande allvarlig sjukdom som stör impulsöverföringen mellan hundens nerver och muskler. I Sverige har vi varit helt förskonade från sjukdomen. I dag finns ett DNA-test, vilket gör att vi helt kan undvika att det föds sjuka valpar.
Historik
Rasens historia kan följas tillbaka till början av 1700-talet. Danska bönder och landsortsbor behövde hundar, vilka kunde hållas på mindre marker. Omkring år 1710 startade Morten Bak det avelsarbete som skulle leda fram till skapandet av gammel dansk hönsehund. Han korsade de hundar, vilka romerna hade med sig på sina resor genom Danmark, med de lokala gårdshundarna. Romernas hundar stammade troligtvis från en relativt tung spansk typ av hundrasen pointer.
Dokument
-
pdf
Rasstandard gammel dansk hönsehund
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, gammel dansk hönsehund
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Domarkompendium gammel dansk hönsehund
En fördjupning som belyser, utvecklar och förklarar rasstandarden genom kommentarer och illustrationer.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12