Galgo espanol
Vänlig, alert, älskar att springa och har kort- eller sträv päls.
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 10, Vinthundar
- Ursprungsland/hemland
- Spanien
- Hundtyp
- Vinthund, sällskapshund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Medelhög
- Pälsvård
-
Lite
- Storlek
-
Medelstor
Allmänt
I Spanien används galgo español fortfarande som jakthund på småvilt. Den är mycket snabb och jagar med hjälp av synen. Rasen kan vara en utmärkt familjehund hos rätt ägare. Den deltar också gärna på lure coursing (jakt efter konstgjort byte).
Om du funderar på en galgo español:
- Rasen behöver ges möjlighet att springa lös. Börja därför träna inkallning tidigt.
- Det är viktigt att man socialtränar dem ordentligt som valpar.
- Rasen fungerar i regel bra ihop med andra hundar.
- Som valpar är de väldigt aktiva.
- Man får inte glömma att de är snabba hetsjakthundar varför ofta ett stort inhängnat område är bra att ha.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Vinthundklubben Bli medlem -
Rasklubb
Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.
Gemensamma rasklubben för numerärt små raser inom SVVK Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Galgo español ska vara elegant och ge ett harmonisk intryck. Mankhöjd för hanar är 62–70 cm och tikar 60–68 cm. Alla färger är tillåtna. Den förekommer som både slät- och strävhårig. Två särdrag för rasen är att huvudets linjer inte är parallella och att svansen är lång, gärna ända ner till marken.
Skötsel
Pälsvården är lätt men de strävhåriga kan behöva lite mer regelbunden borstning.
Egenskaper och mentalitet
Rasen är lättfostrad, lugn och emellanåt tillbakadragen. Vid jakt uppträder den mycket livligt och glatt. Det starka intresset för jakt försvårar hundens möjlighet att vara lös och frihetsbehovet måste lösas på annat sätt.
Hälsa
Rasen har ingen rasspecifik sjukdom utan är generellt sett frisk. Den brukar bli 11–13 år.
Historik
Galgo español har sitt ursprung bland de hetsjakthundar som följde kelterna på deras vandringar och hundtypen spreds därigenom över nästan hela Europa. Galgo betyder vinthund på modern spanska och man anser att den ursprungliga betydelsen varit ”gallernas hund”. Rasen kom till Sverige 1995.
Dokument
-
pdf
Rasstandard galgo espanol
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, galgo espanol
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Domarkompendium galgo espanol
En fördjupning som belyser, utvecklar och förklarar rasstandarden genom kommentarer och illustrationer.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12