Finsk spets
Livlig, krävande och energisk specialist för fågeljakt
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp
- Ursprungsland/hemland
- Finland
- Hundtyp
- Jakthund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Hög
- Pälsvård
-
Lite större
- Storlek
-
Medel
Allmänt
Finsk spets är en jakthund för jakt på främst skogsfågel men även till en viss grad på mindre rovdjur, sjöfågel och älg. Hunden söker självständigt upp viltet men samarbetar med jägaren och markerar med att skälla. Rasen är en utpräglad jakthund och passar inte som enbart sällskapshund.
Om du funderar på finsk spets:
- Rasen är mycket livlig och temperamentsfull.
- En finsk spets är en tålig och stark jakthund.
- Den behöver mycket både fysisk och psykisk stimulans för att må bra.
- En finsk spets har lätt till att skälla.
- Vid avel används endast jaktprovsmeriterade föräldrardjur för bibehålla jaktlusten.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Specialklubben för Skällande Fågelhundar Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Mankhöjd för hanar är ca 47 cm och tikar ca 42 cm. Vikt för hanar är ca 12–13 kg och tikar ca 7–10 kg. Färgen är röd.
Skötsel
Pälsen är dubbel med hårda täckhår och mjuk underull. Pälsen är lättskött och badas vid behov.
Egenskaper och mentalitet
Rasen är mycket livlig, modig och temperamentsfull. Den behöver mycket både fysisk och psykisk stimulans för att må bra. En finsk spets är trädskällare (ska söka, hitta och skälla på fåglar som gömmer sig i träd) och har därför lätt till att skälla även i andra sammanhang. Denna egenskap kan alltså bli ett problem i hemmet om man inte tränar hunden att inte skälla i tid och otid.
Rasen kan vara något reserverad mot främlingar men får aldrig vara aggressiv.
Hälsa
Rasen anses generellt vara frisk. Epilepsi, patella luxation (lösa knäleder) och avsaknad av tänder, främst premolarer, förekommer i rasen. Rasklubben jobbar aktivt för att förebygga detta.
Historik
Rasens förhistoria är okänd men hundar som i typ liknar finsk spets har använts för jakt på allt slags vilt sedan flera hundra år tillbaka. När rasen började formas i slutet av 1800-talet var målet att avla fram en jakthund som var bra att skälla på i trädsittande fåglar, men som också skulle vara vacker.
När registreringen av hundrasens stambok började på 1890-talet, var det framförallt av hundar som fanns i Finlands östra och norra delar. Dessa liknade varandra i typ och användes på samma sätt som jakthundar. Finsk spets utsågs till Finlands nationalras år 1979.
Dokument
-
pdf
Rasstandard finsk spets
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, finsk spets
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Domarkompendium finsk spets
En fördjupning som belyser, utvecklar och förklarar rasstandarden genom kommentarer och illustrationer.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12