Engelsk setter
Energisk och krävande med passion för fågeljakt
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 7, Stående fågelhundar
- Ursprungsland/hemland
- Storbritannien
- Hundtyp
- Jakthund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Hög
- Pälsvård
-
Lite större
- Storlek
-
Medelstor
Allmänt
Engelsk setter är en stående fågelhund. Rasen används vid jakt på fält- och skogshöns som rapphöna, fasan, ripa, orre, tjäder och järpe.
Om du funderar på engelsk setter:
- Den är en stående fågelhund som används vid jakt på fält- och skogshöns.
- Ta noga reda på föräldrarnas bruksegenskaper och eventuella meriter innan du väljer valp.
- Be att få se hundarna arbeta och ta referenser, så ökar chansen att du får den hund som du önskar.
- Ta noga reda på uppfödarens inriktning i aveln, innan du väljer valp.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Setterklubben för Engelsk Setter Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Engelsk setter är en medelstor hund med rena linjer, elegant i utseende och rörelser. Kroppsbyggnaden ska vittna om snabbhet, styrka och uthållighet hos en hund som har förmågan att under lång tid jaga i galopp på fält och fjäll. Mankhöjd för hanar är 65–68 cm och för tikar 61–65 cm. Grundfärgen är vit med fläckar i olika färger.
Skötsel
Trots sin långa päls är rasen inte särskilt krävande vad det gäller pälsvård. Det räcker med att borsta igenom pälsen emellanåt, samt att vintertid klippa tasshåret för att undvika att isklumpar bildas.
Egenskaper och mentalitet
Rasen är mycket energisk med en intensiv jaktlust samtidigt som den är utpräglat vänlig och godmodig.
För att må bra behöver en engelsk setter mycket aktivitet och motion. Jakt- och jaktträning är förstås det lämpligaste men mellan jaktsäsongerna kan man även ta till andra typer av aktivering. För att fungera bra måste den även bibringas en grundligt genomförd dressyr. Inom rasen finns uppfödare med olika målsättning med sin avel. De flesta uppfödarna har inriktning främst på de jaktliga egenskaperna, medan en del är mer intresserade av de exteriöra. Det är därför viktigt att du som blivande ägare är klar över vilken inriktning du önskar.
Hälsa
Engelsk setter är överlag en frisk och sund ras. Höftledsdysplasi (HD) förekommer inom rasen.
Historik
Benämningen ”setter” förekommer redan i medeltida källor. Settrar användes, före de moderna eldhandvapnens tid, för jakt efter fågel med nät eller falk. Under 1700-talet börjar rasbeteckningen engelsk setter att användas. Vid 1800-talets mitt inleddes utvecklingen av den moderna engelska settern där främst engelsmannen Edward Laveracks avelsarbete kom att få stor betydelse för rasen.
Dokument
- pdf Rasstandard engelsk setter FCI 2.pdf
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, engelsk setter
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12