Engelsk bulldogg

Modig och lojal med ett unikt utseende

Fakta

Rasgrupp
Grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
Ursprungsland/hemland
Storbritannien
Hundtyp
Sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Låg
Pälsvård
Lite
Storlek
Medel

Allmänt

Engelsk bulldogg är en sällskapshund. Som alla hundar behöver den motion och stimulans för att må bra, det inkluderar långa promenader i skog och mark. Det är en väldigt social, nyfiken hund som gillar att vara i händelsernas centrum. 

Om du funderar på engelsk bulldogg:

  • Se till att du köper valp från seriös uppfödare som följer rasklubbens avelsrekommendationer.
  • Utrusta dig med tålamod, väntan på en bulldoggvalp kan bli lång.
  • Köpa valp från en uppfödare som du har förtroende för och som kan hjälpa dig i framtiden.
  • Var försiktig med att importera då det kräver stor erfarenhet av rasen och goda kontakter.

Stockholm Hundmässa, entrébiljetter

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Klubben för Engelsk Bulldogg Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Rasen är en släthårig, kraftigt byggd hund, ganska lågställd, bred, kraftfull och kompakt med tämligen stort huvud. Den har kort ansikte, nospartiet är brett, trubbigt och uppåtsvängt. Kroppen är kort och kompakt. Benen är bastanta och välmusklade. Vikten för hanar är ca 25 kg och för tikar ca 23 kg.

Färgen är enfärgad, enfärgad med svart mask eller svart nosparti, brindle, röd i olika nyanser, fawn, blekgult, vitt och vitt med någon av dessa färger.

Skötsel

Rasens hudveck kräver regelbunden omvårdnad och måste hållas rena och torra.  I övrigt är pälsen lättskött eftersom den är korthårig.

Egenskaper och mentalitet

Den engelska bulldoggen ger intryck av beslutsamhet, styrka och aktivitet. Den är lojal, tillgiven, pålitlig och modig familjehund. Rasen kan av en del uppfattas som påflugen, bufflig och stökig.

Hälsa

Inom rasen förekommer hälsoproblem med andning, rörelser, hud och ögon. Rasklubben och seriösa uppfödare arbetar aktivt för att komma till rätta med problemen och gör det bland annat genom Rasspecifik Avelsstrategi, RAS, och tydliga avelsrekommendationer. Hälsoprogram finns för att kolla hundens andning.

Rasen finns med i Breed Specific Instructions, BSI, där uppmärksammas bland annat andning, svans, överdrifter i typ och hudveck.

Historik

Rasen är mycket gammal, exakt hur gammal vet ingen, men bulldoggsliknande hundar finns dokumenterade sedan 1200-talet och användes bland annat till tjurhetsning och hundslagsmål. Hundtypen föll därefter nästan helt i glömska, men entusiaster avlade fram rasen till en fredlig sällskapshund. Därmed tog den moderna bulldoggen form, men dess nuvarande utseende har tämligen lite gemensamt med forna tiders hetshund.

Det är Englands nationalhundras och gjorde debut i utställningsringarna 1860.

För uppfödare

Engelsk bulldogg har ett rasspecifikt hälsoprogram som du som uppfödare behöver ta hänsyn till. Läs mer om det här:

Hälsoprogram för engelsk bulldogg

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12