Drentsche patrijshond
Lättlärd, energisk och mångsidig jakthund
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 7, Stående fågelhundar
- Ursprungsland/hemland
- Nederländerna
- Hundtyp
- Jakthund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Hög
- Pälsvård
-
Lite
- Storlek
-
Medelstor
Allmänt
Drentsche patrijshond är en fågelhund. Det är en lättsam jakthund på grund av sin följsamhet och sitt viltintresse, sitt naturliga ståndanlag och sin vilja att apportera. Rasen är känd för att hålla mycket god kontakt med sin förare vid jakt. En egenskap som uppskattas även när hunden inte jagar. En drentsche patrijshond behöver få utlopp för sin energi. Om man inte jakttränar sin hund, bör man låta den få utlopp för sin energi och sitt rörelsebehov på andra sätt.
Om du funderar på drentsche patrijshond:
- Den är en arbetande ras och behöver få tillräckligt med fysisk motion, till exempel ett par timmar lös om dagen.
- Får den inte tillräckligt med aktivitet kan hunden skapa sig egna, inte önskvärda, beteenden.
- Den är en lättlärd, mjuk hund som är mycket rolig att träna.
- Rasens egenskaper gör att många inte tycker att det är en bra förstagångshund.
- Den är en jakthund, men inte alla har avlats med tanke på jakt. Fråga uppfödaren vilken typ av hund du kan förvänta dig.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Specialklubb för Kontinentala Fågelhundar Bli medlem -
Rasklubb
Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.
Svenska Drentsche Patrijshondklubben Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Mankhöjd för hanar är 58–63 cm och för tikar 55–60 cm. Färgen är vit med leverbruna fläckar, med eller utan prickar. Pälsen ska inte vara särskilt lång på kroppen. Men den verkar lång på grund av den långa pälsen på öronen, den något kraftigare pälsen på halsen och bröstet, samt fransarna på fram- och bakben och den rikligare pälsen på svansen.
Skötsel
Rasen har en lättskött päls som bör borstas en gång per vecka och lite extra under fällningsperioderna.
Egenskaper och mentalitet
Drentsche patrijshond uppskattas som både god jaktkamrat och trevlig familjehund på grund av sitt mjuka och godmodiga temperament. Rasen är följsam och lättlärd. Den jobbar gärna tillsammans med sin förare, vilket jobb det än är så uppskattar den att få en uppgift.
Hälsa
Rasen är generellt sund och frisk. Det förekommer ärftliga sjukdomar hos rasen men inte i någon stor omfattning.
Historik
Hundtypen utvecklades på 1500-talet ur spanielraser som via Frankrike kom från Spanien. I Nederländerna kallades de för rapphönshundar. I landets östra del, speciellt i provinsen Drenthe, blandades inte dessa hundar inte med hundar av annan typ, vilket man gjorde på andra håll. På bland annat Rijksmuseum i Amsterdam kan man se hundar som liknar drentsche patrijshond på målningar från 1600-talet. År 1943 blev rasen officiellt erkänd av nederländska kennelklubben. Den nederländska rasklubben "De Drentsche Patrijshond" bildades 1948.
Dokument
-
pdf
Rasstandard drentsche patrijshond
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, drentsche patrijshond
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Domarkompendium Drentsche patrijshond
En fördjupning som belyser, utvecklar och förklarar rasstandarden genom kommentarer och illustrationer.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12