Dandie dinmont terrier
Lugn, lättsam med silkeslen päls.
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 3, Terrier
- Ursprungsland/hemland
- Storbritannien
- Hundtyp
- Sällskapshund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Lite större
- Pälsvård
-
Medel
- Storlek
-
Lite större
Allmänt
Den är ursprungligen en jaktterrier specialiserad på grävling, räv och utter. Numera är den en uppskattad sällskapshund.
Om du funderar på dandie dinmont terrier:
- Trots sin lugna karaktär är det en viljestark hund som kräver en fast hand.
- Även om pälsen inte fäller bör man vara beredd på att viss pälsvård ingår i den dagliga skötseln av hunden.
- Den är en lugn och fridsam terrierras.
- Rasen är sportig och tålig i alla slags väder.
- Rasen är självständig, intelligent, beslutsam, envis, känslig, tillgiven och värdig.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Terrierklubben Bli medlem -
Rasklubb
Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.
Svenska Dandie Dinmont klubben Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Vikten är ca 8–11 kg. Huvudet, som är täckt med vacker silkeslen päls, är mycket typiskt för rasen. Ögonen är stora, kloka och har ett intelligent uttryck. Den långa kroppen är lågställd och vesslelik med korta kraftiga ben. Pälsen är dubbel, bestående av mjuk underull och hårdare täckhår som inte är strävt men ger en frasig känsla vid beröring. Pälsfärgen är peppar eller senapsfärgad.
Skötsel
Pälsen bör kammas igenom minst ett par gånger i veckan. Pälsen behöver i regel trimmas några gånger per år.
Egenskaper och mentalitet
Dandie dinmont terrier är en lugn och fridsam terrierras. Den är sportig och tålig i alla slags väder. Rasen är självständig, intelligent, beslutsam, envis, känslig, tillgiven och värdig.
Hälsa
Påvisade ärftliga sjukdomar är diskbråck, glaukom (ögonsjukdom) och Cushings syndrom (förhöjd koncentration av binjurehormonet kortisol).
Historik
Dandie dinmont terrier har som rastyp varit konstant sedan slutet av 1600-talet. Den har fått sitt namn efter Dandie Dinmont, en av personerna i Sir Walter Scotts roman Guy Mannering, som utgavs år 1815. Förebild för hundbeskrivningen i romanen var små strävhåriga jaktterrier som sedan länge funnits i gränstrakterna i norra England och södra Skottland.
Dokument
-
pdf
Rasstandard dandie dinmont terrier
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, dandie dinmont terrier
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Domarkompendium dandie dinmont
En fördjupning som belyser, utvecklar och förklarar rasstandarden genom kommentarer och illustrationer.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12