Cocker spaniel

Livlig och tillgiven med ursprung som jakthund

Fakta

Rasgrupp
Grupp 8, Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar
Ursprungsland/hemland
Storbritannien
Hundtyp
Jakthund, sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Medelstor
Storlek
Lite större

Allmänt

Rasen fungerar utmärkt som en sportig och aktiv sällskapshund. Den jobbar gärna tillsammans med sin ägare, vilket är ett arv från spanieljaktens speciella villkor som kräver ett nära samarbete mellan förare och hund. En cocker spaniel är läraktig, vänlig, livlig, lekfull och ibland också egensinnig. Rasen har ett stort behov av närhet och kroppskontakt. Förutom som jakthund kan rasen användas till hundsporter som lydnad, agility och viltspår. Vissa uppfödare inriktar sitt avelsarbete främst på rasens jaktegenskaper.

Om du funderar på cocker spaniel:

  • Det är en aktiv ras.
  • Rasen behöver badas och trimmas regelbundet. Se till att din uppfödare visar dig hur det går till.
  • Öronproblem är oftast en skötselfråga.
  • När det gäller lämplighet i barnfamilj gäller som vanligt att detta beror på barnfamiljen.
  • Var tydlig med dina önskemål gentemot uppfödaren så ökar chanserna att få en valp som passar dig.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Spaniel och Retrieverklubben Bli medlem
  • Rasklubb

    Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

    Cocker Spanielklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Rasen ska vara sportig, välbalanserad, kompakt och kraftigt byggd. Mankhöjd för hanar är ca 39–41 cm och för tikar 38–39 cm. Vikten är ca 13–15 kg. Cocker spaniel är en medelstor hund med ett vackert och milt utseende. Pälsen är slät och silkesaktig och finns i en antal olika färger, både en- och flerfärgade. 

Skötsel

Pälsen bör trimmas ungefär varannan månad av en kunnig person. Lär dig gärna så att du kan utföra det själv. Klorna samt pälsen runt tassarna och runt hörselgången klipps oftare. Pälsen kammas och borstas någon gång i veckan. Regelbundna bad med föning underlättar pälsvården.

Egenskaper och mentalitet

Rasens ursprung som jakthund i grupp gör att den vanligen trivs i flock och kommer bra överens med andra hundar. En cocker spaniel ska vara glad, positiv, nyfiken och öppen. Den är vänlig och tillgiven, fylld av energi och livsglädje. Typiskt är ivriga rörelser och en ständigt viftande svans.

Hälsa

Rasen är relativt frisk. Det finns hälsoprogram vad gäller höftleder (HD) och ögonsjukdomar men dessa sjukdomar förekommer inte i någon större omfattning. Öronproblem förekommer men kan ofta undvikas med förebyggande skötsel.

Historik

Rasen kommer ursprungligen från England. Eftersom den främst användes vid morkullejakt (engelskans woodcock) fick den namnet "cocking spaniel". Den moderna typen av cocker spaniel slog igenom i början av 1900-talet. På 1930-talet förekom de färger vi känner idag. Vissa förändringar har skett exteriört under hela 1900-talet vad gäller typ och presentation.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12