Cirneco dell'etna
Alert, tillgiven och älskar att springa
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp
- Ursprungsland/hemland
- Italien
- Hundtyp
- Jakthund, sällskapshund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Medel
- Pälsvård
-
Lite större
- Storlek
-
Medel
Allmänt
Cirneco dell'etna är en smidig och uthållig hund som med sin goda syn, skarpa hörsel och uppmärksamhet används för att jaga vilda kaniner på Sicilien. Rasen används främst som sällskapshund i Sverige. Den är livlig, aktiv och läraktig hund, vilket gör den lämplig för lure coursing (jakt efter konstgjort byte), agility och lydnad.
Om du funderar på cirneco dell'etna:
- Rasen är ursprungligen en snabb jakthund och man bör därför vara medveten om dess jaktinstinkt.
- Den är anpassad för medelhavsklimat och bör skyddas mot kyla med kläder när det är kallt. Öronen är speciellt känsliga.
- Den är livlig och lättlärd och tycker om att bli aktiverad.
- Rasen är alert och uppmärksam på sin omgivning och kan vakta.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Vinthundklubben Bli medlem -
Rasklubb
Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.
Svenska faraohund och cirneco dell'Etna klubben Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Den är en ganska liten hund. Mankhöjd för hanar är 46–52 cm och tikar 42–50 cm. Vikt för hanar är 10–12 kg och tikar 8–10 kg. Pälsen är kort, tät och slät. Färgen är röd och kan ha vita inslag. Den kan också vara helt vit, ibland med orangefärgade tecken.
Skötsel
Den korta pälsen är mycket lättskött och borsta samt badas vid behov.
Egenskaper och mentalitet
Cirneco dell´etna är livlig, vänlig, nyfiken, modig men också mjuk och tillgiven. Den kan varna när främlingar är i antågande. Den ska kunna arbeta tillsammans med flera hundar, även av samma kön.
Hälsa
Rasen är sund och har inga kända rasspecifika sjukdomar.
Historik
Cirneco dell’etna är en gammal italiensk ras av urhundstyp. I vissa studier hävdas att den härstammar från gamla jakthundsraser i Nildalen vid tiden för faraonerna. Sentida forskare hävdar att det är en infödd siciliansk hundtyp från grannskapet runt Etna. Rasen kom till Sverige år 2000.
Dokument
-
pdf
Rasstandard cirneco dell'etna
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, cirneco dell'etna
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Domarkompendium cirneco dell'etna
En fördjupning som belyser, utvecklar och förklarar rasstandarden genom kommentarer och illustrationer.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12