Chodský pes

Alert, lättlärd och mångsidig träningskompis

Fakta

Rasgrupp
Grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar
Ursprungsland/hemland
Tjeckien
Hundtyp
Vallhund, brukshund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Medel
Storlek
Medel

Allmänt

I Tjeckien används chodský pes fortfarande som arbetande vallhundar men är även framgångsrika inom andra hundsporter såsom bruksprov, räddningshund, lydnad och freestyle. Det är en allroundhund som passar de flesta typer av aktiviteter och hundsporter men är särskilt lämpad för grenar inom Svenska Brukshundklubben.

Eftersom olika uppfödare har olika inriktningar bör man som blivande valpköpare fundera på vad man vill göra med sin hund och välja uppfödare utifrån det.

Om du funderar på chodský pes:

  • Det är en hundras som trivs att träna och arbeta. Fundera på om du kan erbjuda detta, då kommer ni att trivas tillsammans. 
  • Rasen trivs i en aktiv familj och hänger gärna med på olik aktiviteter.  
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.

Stockholm Hundmässa, entrébiljetter

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Brukshundklubben Bli medlem
  • Rasklubb

    Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

    Svenska chodsky pesklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är 52--55 cm och tikar 49--52 cm, med en tolerans på 2 sm både upp och ner. Vikten för hanhundar är 19-27 kg, och för tikar 17-24 kg. Färgen är svart med tanteckning och pälsen är halvlång.

Skötsel

Pälsen är halvlång, rak eller lätt vågig och lättskött. Täckhåret är grova och 5--12 cm långa, underullen är tät. Vill fällning behöver man borsta igenom pälsen ordentligt men annars är den lättskött och behöver bara ett bad vid behov. 

Hälsa

Rasklubben arbetar aktivt med att kartlägga rasens hälsoläge och vad man hittills känner till är det en förhållandevis frisk hundras. Höftledsdysplasi, HD och epilepsi förekommer i rasen.

Egenskaper och mentalitet

Chodský pes kännetecknas av sitt livliga temperament, stora nyfikenhet och vänliga sinne. Den är lättlärd och uppmärksam. Dess välutvecklat luktsinne gör den väl lämpad för sök- och spårarbeten. Den är aktiv och snabb i sina reaktioner samt är synnerligen vaksam. Rasen lämpar sig därför bäst i en aktiv familj med grundläggande hundkunskaper. 

Historik

Chodský pes är ung som hundras, men som hundtyp man kan härleda den ända till 1300-talet. Rasen härstammar från Chodskoregionen i Tjeckien och användes där som vall-, vakt- och herdehundar. Det kontrollerade avelsarbetet började i mitten av 1980-talet. År 2019 blev rasen erkänd av FCI, den internationella kennelorganisationen. 

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12