Chihuahua, långhårig

Liten och sällskaplig hund som kan ta ton

Fakta

Rasgrupp
Grupp 9, Sällskapshundar
Ursprungsland/hemland
Mexiko
Variant av rasen
Chihuahua
Hundtyp
Sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Lite större
Pälsvård
Lite större
Storlek
Lite

Allmänt

Rasen är en renodlad sällskapshund och världens minsta hundras. Det finns två pälsvarianter: lång- och korthårig. 

Om du funderar på långhårig chihuahua:

  • Rasen är tåligare än många tror, men givetvis är den ömtåligare än en stor hund.
  • En chihuahua kan leva i 15 år eller mer.
  • Inköpspriset utgör en mycket liten del av kostnaden för en hund.
  • Rasen mår bra av en fast uppfostran och regelbunden motion.
  • Förmänskliga den inte eller dalta inte bara för att den är liten.

Stockholm Hundmässa, entrébiljetter

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Dvärghundklubben Bli medlem
  • Rasklubb

    Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

    Chihuahuacirkeln Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Chihuahua är världens minsta hundras. Det utmärkande särdraget är det äppelformade huvudet. Rasen finns i två pälsvarianter, kort- och långhårig. En chihuahua får väga mellan 1 och 3 kg.

Skötsel

Rasen kräver ingen särskild pälsvård. De ska badas när de blir smutsiga, och den långhåriga varianten ska kammas någon gång i veckan för att undvika tovor.

Egenskaper och mentalitet

Chihuahua är en hund med stor flock- och ägarinstinkt. Den försvarar gärna högljutt sin flock och sitt revir mot inkräktare, men så fort faran är över kommer den gärna upp i inkräktarens knä för att kela. Chihuahua är en aktiv hund som gärna hänger med på alla tänkbara aktiviteter, allt från agility och långpromenader till fredagsmys i tv-soffan. Den mår, som alla andra hundar, bra av en fast uppfostran och regelbunden motion. Rasen ska varken förmänskligas eller daltas med bara för att den är liten.

Hälsa

Rasens dvärgväxt kan medföra risker, t ex bett-, käk- och tungproblem. Utstående ögon ökar risken för ögonskador. Rasen ingår i Svenska Kennelklubbens hälsoprogram avseende patella luxation (lösa knäleder) vilket betyder att uppfödare undersöker knälederna på alla avelsdjur före parning.

Rasen ingår i Breed Specific Instructions, BSI, när det gäller överdriven dvärgväxt, ögon, för kort nosparti, felaktigt bett och öppen fontanell (mjukt mellanrum där skallbenen inte vuxit samman som vuxen).

Historik

Rasens ursprung kan härledas till Mexico. Äldre chihuahualiknande hundar på målningar och skelett har även återfunnits på Malta och i Egypten, vilket gör att rasens ursprung är långt ifrån självklart.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12