Chart polski
Självsäker, avvaktande, snabb med viss jaktlust.
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 10, Vinthundar
- Ursprungsland/hemland
- Polen
- Hundtyp
- Vinthund, sällskapshund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Medel
- Pälsvård
-
Lite
- Storlek
-
Mycket
Allmänt
Chart polski användes i Polen för jakt på hare, räv, hjort, fågel och även varg. I dag är det en sällskapshund som är lämplig för lure coursing (jakt efter konstgjort byte) och som sällskapshund för den aktiva familjen.
Om du funderar på en chart polski:
- Den är ursprungligen en hetsjakthund och man bör därför vara medveten om dess jaktinstinkt och snabbhet.
- Hunden är ofta orädd, men avvaktade mot främlingar och väldigt självständig.
- Den korta pälsen är lättskött.
- Det är en stor och högbent hundras.
- Rasen trivs att få dagliga springturer under säkra förhållanden, gärna i inhängnat stort område.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Vinthundklubben Bli medlem -
Rasklubb
Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.
Gemensamma rasklubben för numerärt små raser inom SVVK Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Chart polski är storvuxen hundras. Mankhöjd för hanar är 70–80 cm och tikar 68–75 cm. Den ska vara kraftfull, muskulös och påtagligt kraftigare och mindre finlemmad än de övriga korthåriga vinthundarna. Hunden ska dock inte vara tung i kroppen.
Pälsen ska vid beröring vara spänstig, ganska sträv men inte borstig, inte heller silkesaktig. Alla färger är tillåtna. Färgen på ögonkanter och nostryffel ska vara svart eller mörk. När pälsfärgen är ljusare, det vill säga blå eller beige, får nostryffeln också vara blå eller beige.
Skötsel
Pälsen är kort, lättskött och borstas samt badas vid behov.
Egenskaper och mentalitet
Rasen är självständig, självsäker, reserverad och modig. Under jakt är den snabb, mycket skicklig och uthållig. Det stora intresset för jakt försvårar hundens möjlighet att vara lös och frihetsbehovet måste lösas på annat sätt.
Hälsa
Det finns inga kända rasbundna hälsoproblem i rasen.
Historik
Denna vinthundsras sägs ha förekommit i Polen sedan början av 1200-talet. Rasen härstammar antagligen från asiatiska vinthundar. Utseendet har bevarats oförändrat under lång tid vilket man kan se på de målningar och teckningar visar rasen. Detta trots att inkorsningar med andra raser skett. Den första chart polski kom till Sverige 1997.
Dokument
-
pdf
Rasstandard chart polski
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, chart polski
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Domarkompendium chart polski
En fördjupning som belyser, utvecklar och förklarar rasstandarden genom kommentarer och illustrationer.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12