Ceský fousek
Tillgiven, uthållig och användbar jakthund
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 7, Stående fågelhundar
- Ursprungsland/hemland
- Tjeckien
- Hundtyp
- Jakthund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Hög
- Pälsvård
-
Medel
- Storlek
-
Medelstor
Allmänt
Stående fågelhund. Ceský fousek är allsidig som jakthund, då den har naturlig fallenhet för arbete såväl på fält, som i vatten och skog.
Om du funderar på ceský fousek:
- Den är en allsidig jakthund.
- Rasen har ett utpräglat jaktintresse och du bör ha tillgång till jaktmarker.
- Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.
- Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
- Rasen är relativt ovanlig i Sverige.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Specialklubb för Kontinentala Fågelhundar Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Mankhöjd för hanar är 60-66 cm och för tikar 58-62 cm. Vikten för hanar är minst 28 kg och högst 34 kg och för tikar minst 22 kg och högst 28 kg. Färgen är mörkskimmel med eller utan bruna fläckar, brun med melerade tecken eller brun utan större tecken.
Skötsel
Pälsen består av tre olika pälsstrukturer; mjuk och tät underull, hårda och grova täckhår och längre, särdeles hårda och raka stickelhår på förbröst, rygg, skuldror och i ljumskarna. Den är lättskött, men fäller underullen helt under sommaren.
Egenskaper och mentalitet
Rasen utstrålar styrka och uthållighet. Trots sin medfödda rovdjursskärpa är den lätt att föra och tillgiven sin ägare.
Hälsa
Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.
Historik
Ceský fousek var före första världskriget den vanligast använda strävhåriga stående fågelhunden i det som idag är Tjeckien och Slovakien. Världskriget och dess följder gjorde att rasen nästan dog ut under 1920-talet. Basen för dess återuppbyggnad utgjordes av några ursprungliga, typiska exemplar från vilka den moderna typen av rasen utvecklades genom planmässig avel. Ceský fousek är för närvarande den andra mest använda jakthundsrasen i de tjeckiska och slovakiska republikerna.
Dokument
-
pdf
Rasstandard cesky fousek
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, cesky fousek
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Domarkompendium cesky fousek
En fördjupning som belyser, utvecklar och förklarar rasstandarden genom kommentarer och illustrationer.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12