Cao da serra de aires

Lättlärd, aktiv, krävande träningskompis

Fakta

Rasgrupp
Grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar
Ursprungsland/hemland
Portugal
Hundtyp
Vallhund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Medel
Storlek
Medel

Allmänt

Cão da serra de aires är livlig, intelligent, tålig och mycket tillgiven sin familj. Rasen är en vallhund och har egenskaper som gör att den är skicklig på att hålla boskap väl samlad och hämta djur som kommit ifrån flocken. På senare tid har den även blivit populär som energisk sällskapshund, och passar bra till hundsporterna agility, lydnad och liknande.

Rasen är lämpar sig bäst för en hunderfaren ägare då den är modig, tuff och kan vara reserverade mot främlingar. Rasen är fortfarande ovanlig i Sverige. 

Om du funderar på cão da serra de aires:

  • För att få en trygg hund är det är viktigt att miljö- och socialträna sin valp redan från början. 
  • Rasen kräver daglig aktiv sysselsättning och träning.
  • Den kräver en del pälsvård och tar med sig lite av naturen in efter promenaden.
  • Cão da serra de aires är tuff och modig och har en hel del vaktinstinkt.

Stockholm Hundmässa, entrébiljetter

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Gårds- och Vallhundsklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Cão da serra de aires är en medelstor hund med lång och medelgrov päls utan underull. Mankhöjd för hanar är 45–55 cm och för tikar 42–52 cm. Vikt är 12–18 kg. Färgen är gul, kastanjebrun, grå, fawn eller varggrå i olika nyanser eller svart med tantecken.

Skötsel

Rasen har en lång smutsavvisande päls som är relativt lättskött. Däremot är det lätt att det fastnar grenar, grus och annat i pälsen vid promenader. Det räcker med att borsta igenom pälsen en gång i veckan på en vuxen hund, men på den unga hunden krävs det mer och regelbunden omsorg för att hålla pälsen i fint skick.

Egenskaper och mentalitet

Cão da serra de aires är energisk, robust och mycket familjkär hundras. Då rasen ibland har ett reserverat och avvaktande sätt är den inte lämplig som förstagångshund. Den kan förefalla vek men är under ytan en tuff och modig hund som kräver konsekevent och bestämd fostran.

Valpen behöver tränas socialt redan från början i olika miljöer, med andra hundar och djur, och få träffa mycket människor som hälsar på och tar i valpen.

Hälsa

Detta är en numerärt mycket liten hundras i Sverige vilket gör det svårt att med säkerhet bedöma rasens hälsoläge. Höftledsdysplasi, HD, förekommer. 

Historik

Cao da serra de aires användes förr, och hjälper fortfarande till, som vakt- och vallhund i Alentejo, i södra Portugal.  Den används till all tamboskap som hästar, grisar, får och getter. Rasen har troligen nära släktskap med andra vallhundar i området på och omkring Pyreneiska halvön och troligen är hundraserna berger des pyrénées, gos d´atura catalá och briard inblandade.

Första individen i Sverige importerades 1995.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12