Cao da serra da estrela, pelo comprido
Krävande, kraftfull, självständig väktare
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
- Ursprungsland/hemland
- Portugal
- Variant av rasen
- Cão da serra da estrela
- Hundtyp
- Herdehund, vakthund, sällskapshund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Medel
- Pälsvård
-
Lite större
- Storlek
-
Mycket
Allmänt
Cao da serra da estrela, pelo comprido, har lång päls och är en av två pälsvarianter av rasen. Under många sekler har dessa fyrfota väktare varit herdens trotjänare, kamrat och arbetsvän. Dess jobb var, och är fortfarande i vissa områden i Portugal, att vakta boskapsflocken. I Sverige används den i dag främst som sällskapshund men kräver en ansvarfull och kunnig ägare och är inte en lämplig förstagångshund på grund av dess egenskaper.
Om du funderar på cao da serra da estrela:
- Om du vill kunna ha din hund lös, bör du träna detta från första dag.
- Rasen har en hel del vaktinstinkt och lätt för att skälla. Den är ingen idealisk förstagångshund på grund av sina egenskaper.
- Den behöver mycket social- och miljöträning redan som valp.
- Den är självständig och löser gärna själv problem, vilket ställer höga krav på ägaren.
- Träna vardagslydnad från början. Det är viktigt att du har god lydnad på din vuxna hund.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Molosser- och Herdehundklubben Bli medlem -
Rasklubb
Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.
Svenska Cáo Da Serra Da Estréla-Föreningen Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Cao da serra da estrela är en stor, kraftfull, majestätisk och rörlig hund. Mankhöjd för hanar är 65–72 cm och tikar 62–68 cm. Vikt för hanar är 40–50 kg och tikar 30–40 kg. Rasen finns både som korthårig (pêlo curto) och långhårig (pêlo comprido). Färgerna är fawn (från gräddfärgad rakt genom gulbrunt till röd), varggrå, gul och brindle, antingen enfärgade eller med vita tecken.
Skötsel
Den långhåriga varianten kräver en hel del pälsvård. Under fällningsperioden bör man borsta för att få bort löst sittande hår.
Egenskaper och mentalitet
Rasen har en hel del vaktinstinkt. Den är trogen och lojal sin flock/familj och kräver en konsekvent och tydlig uppfostran. Rasens starka vaktinstinkt och självständighet gör att den lämpar sig bäst hos en ansvarsfull person med kunskap och tidigare hunderfarenhet.
Hälsa
Cão da serra da estrela uppnår ofta en hög levnadsålder (12–14 år). Rasen anses som frisk överlag men höftledsdysplasi, HD, förekommer.
Historik
Rasen är känd sedan många hundra år som bergshund från Serra da Estrela i norra Portugal. Trots sitt okända ursprung kan rasen anses vara en av de äldsta raserna på iberiska halvön.
Dokument
-
pdf
Rasstandard cao da serra da estrela
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, cão da serra da estrela
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Domarkompendium cão da serra da estrela
En fördjupning som belyser, utvecklar och förklarar rasstandarden genom kommentarer och illustrationer.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12