Braque d'auvergne

Energisk, vänlig och lyhörd jaktkamrat

Fakta

Rasgrupp
Grupp 7, Stående fågelhundar
Ursprungsland/hemland
Frankrike
Hundtyp
Jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Hög
Pälsvård
Lite
Storlek
Medelstor

Allmänt

Braque d'auvergne är en stående fågelhund. Rasen är ovanlig i Sverige.

Om du funderar på braque d'auvergne:

  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  • Rasen har ett utpräglat jaktintresse och du bör ha tillgång till jaktmarker.
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.

Stockholm Hundmässa, entrébiljetter

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är 57-63 cm och tikar 53-59 cm. Färgen är vit med svart tecken och mörka fläckar över hela kroppen, vilket kan ge pälsen ett blått skimmer. Svart huvud, helst med en vit bläs/teckning från nos upp över huvudet.

Skötsel

Rasen har kort päls, vilken är lättskött. Den fäller normalt två gånger per år.

Egenskaper och mentalitet

Rasen är känd för att vara vänlig, tillgiven och lättlärd. Hunden har ett väl utvecklat luktsinne och en rastypisk egenskap är att den gärna tar upp vittring i luften.

Hälsa

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Historik

Braque d'auvergne har Frankrike som ursprungsland och är anpassad för fågeljakt i terrängen i i Centralmassivet och Auvergne. I dessa områden har hundtypen varit känd sedan 1700-talet.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12