Bouvier des flandres

Modig bjässe som kräver en del pälsvård

Fakta

Rasgrupp
Grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar
Ursprungsland/hemland
Belgien och Frankrike
Hundtyp
Vallhund, brukshund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Mycket
Storlek
Medelstor

Allmänt

Bouvier des flandres fysik och temperament, dess goda spårsinne, initiativförmåga och intelligens gör den användbar som en allround bruks- och tjänstehund. Rasen fungerar också utmärkt som familjehund och den hänger gärna med på alla aktiviteter. Än idag används den som boskapsdrivare men är även duktig som ledarhund för blinda, till eftersök, vakt, bruks, bevakning och som räddningshund.

Om du funderar på bouvier des flandres:

  • Det är en brukshund som behöver aktivering och stimulans för att bli en harmonisk och lycklig hund.
  • Det är viktigt att börja träna vardagslydnad och se till att socialisera din bouvier redan som valp.
  • Den kräver en del pälsvård. Om pälsen däremot sköts på rätt sätt så fäller din hund väldigt lite.
  • Rasen är självständig och lär sig snabbt. 
  • Bouvier des flandres kräver mycket motion, till exempel långpromenader  i skogen, jogging- eller cykelturer.
  • Under valpens växtperiod bör man vara lite återhållsam med fysisk träningen så att ben, muskler och leder får utvecklas i lugn och ro. 

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Brukshundklubben Bli medlem
  • Rasklubb

    Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

    Svenska Bouvierklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Bouvier des flandres är en kort, kraftigt byggd hund med kompakt kropp och starka, muskulösa ben. Den ger ett intryck av kraft och styrka utan att verka klumpig. Den ska vara uthållig, robust, ha fria rörelser och ett livligt temperament.

Mankhöjd för hanar är 62–68 cm och för tikar 59–65 cm. Vikt är för hanar 35–40 kg och för tikar 27–35 kg. Färgen är grå, brindle, svart eller sotig.

Skötsel

Pälsen är kraftig och kräver en del skötsel och man får räkna med både grus och hårbollar på golvet. Rasen fäller egentligen rätt lite om man håller efter pälsen genom att kamma regelbundet och se till att bli av med lös underull.

En bouvier bör inte badas med schampo för ofta, utan klarar sig med kamning och en dusch om den blivit alltför grusig eller smutsig. Pälsen trimmas eller klipps med jämna mellanrum för att ha kvar sitt rufsiga uttryck.

Hälsa

Dessa tåliga hundar är vana vid hårda förhållanden och är sällan sjuka. Bouvieren har vanligtvis en mycket hög smärttröskel, för att kunna kasta sig in bland kor i en flock nötkreatur har det varit en nödvändighet. Höftledsdysplasi,HD, och armbågsledsdysplasi, ED, förekommer.

Egenskaper och mentalitet

Bouvier des flandres ska vara lugn, sansad, klok och orädd samt ha stor förmåga att ta egna initiativ. Då rasen är förhållandevis inaktiv inomhus fungerar den att ha i en lägenhet under förutsättning att den får ordentligt med motion och gärna ett stort område att springa fritt på. Denna hundras behöver mycket motion, promenader eller en tur bredvid cykeln.

I avelsarbetet är man noga med att bevara rasens egenskaper som arbetande hund och det är viktigt att den gillar att träna och arbeta.

Historik

Ursprungligen användes bouvier des flandres av bönder, boskapshandlare, skogsvaktare, tjuvskyttar med flera. Rasens viktigaste uppgift var att vakta och driva nötboskap. Nattetid fungerade hundarna ofta som vakt.

Bouvier des flandres har både det belgiska och franska Flandern som hemland. Ingen naturlig gräns skiljer de båda regionerna åt. Boskapsfösarna behövde bra hundar som kunde driva hjordarna och de valde ut de hundar i trakten som uppfyllde kraven såväl kroppsligt som mentalt. Dessa hundar är grunden för dagens bouvier des flandres.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12