Bosanski ostrodlaki gonic-barak

Vänlig, modig, krävande specialist på vildsvinsjakt

Fakta

Rasgrupp
Grupp 6, Drivande hundar samt sök- och spårhundar
Ursprungsland/hemland
Bosnien-Herzegovina
Hundtyp
Jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Hög
Pälsvård
Medel
Storlek
Medel

Allmänt

Utpräglad, drivande jakthund som används till jakt på vildsvin och hare. Rasen är mycket ovanlig i Sverige.

Om du funderar på bosanski ostrodlaki gonic-barak:

  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  • Köp din hund från en av Svenska Kennelklubbens uppfödare. Då gör du ett tryggt hundköp och riskerar inte att gynna oseriös verksamhet eller att köpa en smuggelhund.
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.
  • Gå med i en klubb och känn gemenskap. Som medlem i Svenska Kennelklubben hjälper du också oss att förbättra livet för alla hundar i Sverige.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är 46-56 cm och något mindre för tikar. Vikten är 16-24 kg. Den är vete- eller rödfärgad med nyans av grått eller svart. Färgerna kan kombineras i två eller tre olika varianter. Små vita tecken kan förekomma.

Skötsel

Pälsen är lång, hård, lurvig och rufsig med tät underull.

Egenskaper och mentalitet

Rasen är livlig, orädd och ihärdig.

Hälsa

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Historik

Rasens ursprungsland är Bosnien och den ses sällan utanför sitt hemland. Den erkändes internationellt år 1965 under sitt tidigare rasnamn, (på engelska) illyrian hound.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12