Border collie
Reaktionssnabb vallhund med stor arbetslust
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar
- Ursprungsland/hemland
- Storbritannien
- Hundtyp
- Vallhund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Hög
- Pälsvård
-
Lite större
- Storlek
-
Medel
Allmänt
Border collie är i första hand en vallhund och har skapats genom strängt urval på önskade vallanlag, Det är en mycket arbetsvillig hundras som behöver ha mentalt stimulerande arbetsuppgifter i livet för att må bra. Som enbart sällskapshund kan den därför bli en mycket krävande hund.
Om du funderar på border collie:
- Den är en extremt uthållig hund som har vilja och förmåga att arbeta med djurvallning flera timmar om dagen.
- Rasen kräver mycket tid eftersom den i första hand behöver arbeta med huvudet. Enbart fysisk motion räcker inte.
- Den är en mycket intelligent och lättlärd hund, på gott och ont.
- Ägaren måste ligga steget före för att undvika olater som till exempel vallning av bilar, barn och liknande. Vallinstinkten är stark.
- Border collie avlas enbart på arbetsegenskaper, inte på utseendet.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Vallhundsklubben Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Mankhöjd för hanar är ca 53 cm och tikar något lägre. Den är medelstor, oftast svart-vit eller trefärgad. Alla pälslängder förekommer, hela spektrat mellan slät, hård päls till riktigt lång, silkig med mycket underull. De vita tecknen har stora variationer. Öronen kan vara upprättstående, hängande, tippade eller både och. Utseende, färg och storlek kan över huvudtaget variera mycket.
Skötsel
Pälsen är lättskött och badas vid behov.
Egenskaper och mentalitet
Border collie är i alla avseenden en snabb, livlig, energisk och uppmärksam hund. Det är en intelligent och mångsidig hund som är lyhörd med kvicka reaktioner och som behöver aktiveras såväl fysiskt som psykiskt. En border collie är en trogen träningskompis som är i närmast outtröttlig.
Den lämpar sig att valla alla lantbrukets djur och gör jobbet med kroppen och/eller med sin blick och smygande gång.
Hälsa
Det är en jämförelsevis frisk hundras. Sjukdomar/defekter som ändå förekommer är höftledsdysplasi,HD, CEA (ögonsjukdom), diabetes hos medelålders eller äldre tikar, osteochondros (bogskador) samt epilepsi.
Historik
Border collie har sedan århundraden funnits i gränstrakterna mellan England och Skottland, där den varit en ren så kallad working collie, det vill säga en arbetshund. Rasen är sannolikt världens mest använda vallhund. Den är mycket kompetent och allsidig och används framför allt för vallning av får.
Fram till de senaste decennierna har rasen avlats enbart med hänsyn till vallningsegenskaperna. På senare år har en officiell rasstandard utformats och rasen bedöms numera också på utställning.
Dokument
-
pdf
Rasstandard border collie
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, border collie
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
200-analys BPH border collie
Läs mer om hundraser beter sig i olika situationer och vilka mentala egenskaper den har.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12