Bolognese
Alert, lekfull och älskar sin flock
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 9, Sällskapshundar
- Ursprungsland/hemland
- Italien
- Hundtyp
- Sällskapshund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Låg
- Pälsvård
-
Mycket
- Storlek
-
Lite
Allmänt
Bolognese är en utpräglad sällskapshund.
Om du funderar på bolognese:
- Rasen kräver en hel del pälsvård.
- Det är en relativt frisk ras.
- En bolognese är livlig, glad och sällskaplig.
- En bolognese lever ofta länge.
- Rasen vaktar gärna.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Dvärghundklubben Bli medlem -
Rasklubb
Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.
Bichon Bolognese & Havanais Club Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Mankhöjd för hanar är 27–30 cm och tikar 25–28 cm. Vikten är 2,5–4 kg. Rasen är för sin storlek ganska lätt i kroppen. Rasen liknar mest en ganska högställd och gleslockig, oklippt bichon frisé. Den har ganska högt ansatta öron, stor och svart nosspegel, mörkt ockrafärgade, runda ögon, halvlång nos och dito hals. Pälsen är lång, mjuk och rent vit, utan tecken eller nyanser. Klorna är svarta.
Skötsel
Regelbundna bad i genomsnitt var tionde dag är att rekommendera. Före det ska hela hårmanen kammas och borstas igenom. Några förordar daglig kamning av sällskapshunden. Om man inte borstar så får hunden stora tovor som är väldigt besvärliga att reda ut och plågsamma för hunden. För att pälsen ska få sitt specifika utseende får den självtorka.
Egenskaper och mentalitet
Till karaktären ska rasen vara trofast och måttligt aktiv. Den ska vara påhittig, lättlärd och tillgiven sin ägare eller familj, dess vänner och bekanta. Till temperamentet skiljer den sig markant från de övriga bichon-raserna, som är glada och livliga hundar, medan denna ras är mer allvarlig och reserverad. Den är lugn, ägaremedveten och en typisk enfamiljshund. Den har alltid skattats högt för sin eminenta vaktförmåga.
Hälsa
Det är en frisk ras som inte har några rasbundna sjukdomar.
Historik
Denna dvärghundsras med anor från Antiken har sitt ursprung i Italien, närmare bestämt Bologna (därav namnet). Hundtypen var mycket uppskattad redan under 1100- och 1200-talen. Storheter som Madame de Pompadour, Katarina den Stora av Ryssland och kejsarinnan Maria Theresia av Österrike, har alla varit ägare av hundar som liknar dagens bolognese.
Dokument
-
pdf
Rasstandard bolognese
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, bolognese
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12