Berner sennenhund

Trogen familjehund som gillar aktiviteter

Fakta

Rasgrupp
Grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
Ursprungsland/hemland
Schweiz
Hundtyp
Boskapshund, vakthund, gårdshund, sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Medelstor
Storlek
Medelstor

Allmänt

Berner sennenhund är i dag främst en trevlig familjehund och en trogen kamrat som bäst kommer till sin rätt när den får meningsfyllda arbetsuppgifter, t ex träna rallylydnad, lydnad eller dra vagn. Den har tidigare använts flitigt som skyddshund eller som vall- och draghund i Schweiz. 

Så sent som på 1960-talet i sitt hemland, kunde berner sennenhundar ses dra stora 50-liters mjölkflaskor från gården till mejeriet nere i byn. Svenska Sennenhundklubben har utformat ett drag- och arbetsprov utifrån rasens ursprungliga användningsområde. 

Om du funderar på berner sennenhund:

  • Rasen är samarbetsvillig men kan vara lite mjuk mentalt och behöver därför en bestämd men kärleksfull uppfostran.
  • Det är en storvuxen ras som behöver ordentlig motion varje dag. Valpar och unghundar ska inte motioneras målmedvetet.
  • Den har tjock päls och trivs bäst med mycket utevistelse, gärna ute på tomten eller strosa runt i egen takt.
  • Rasen har en långhårig päls som vid blött väder lätt blir smutsig, hår fastnar lätt på möbler, mattor och kläder.
  • Foderkostnaden är hög när man äger en storvuxen hund som denna.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Sennenhundklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Berner sennenhund är en långhårig, trefärgad hund över medelstorlek. Det är en muskulös hund med kraftig benstomme. Trots sin storlek och vikt är den uthållig och rörlig. Mankhöjd för hanar är 64–70 cm och för tikar 58–66 cm. Pälsen är lång och glänsande, rak eller vågig. Grundfärgen är kolsvart med djupt roströda och vita tecken.

Skötsel

Pälsen är tjock och dubbel med långa täckhår och mjuk, tät underull. En genomkamning eller borstning behövs en gång i veckan och vid fällning en rejäl kamning varje dag. Rasen fäller två gånger per år och tikarna i samband med löp och valpning.

Egenskaper och mentalitet

Rasen ska vara självsäker, uppmärksam, vaksam och orädd i vardagslivets olika situationer. Den ska vara godmodig och tillgiven familjen, självsäker och vänlig mot främlingar, ha ett jämnt temperament samt vara följsam.

Hälsa

Berner sennenhund har flera ärftliga rasbundna sjukdomar. Höftledsdysplasi, HD,  och armbågsledsdysplasi, ED, samt njursjukdomen renal dysplasi förekommer.

Rasens allvarligaste sjukdomar är tumörsjukdomarna. Flera ärftliga tumörsjukdomar förekommer, varav den vanligaste är malign histiocytos som uppskattas omfatta 25 procent av alla tumörer. Frekvensen av malign histiocytos synes vara densamma över hela världen.

Historik

Berner sennenhund är en gårdshund av gammalt ursprung som hölls som vakt-, drag- och boskapsdrivande hund i alpområdet i trakterna kring Bern. Hundarna fick namnet Dürrbächler efter det bergiga alpområdet Dürrbach söder om Bern.

I anslutning till övriga schweiziska sennenhundar (appenzeller sennenhund, entlebucher sennenhund, grosser schweizer sennenhund) kallas rasen numera berner sennenhund. Klubben döptes om till Berner-Sennenhund-Klub 1909 då man ansåg att rasen egentligen var kantonen Berns nationalhund.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12