Bergamasco

Familjeälskande stor herdehund med annorlunda päls

Fakta

Rasgrupp
Grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar
Ursprungsland/hemland
Italien
Hundtyp
Herdehund, vakthund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Medel
Storlek
Medelstor

Allmänt

I Sverige är bergamasco i första hand en sällskapshund men man bör känna till att vaktinstinkterna finns i rasen. Den speciella pälsen kräver en hel del jobb på den unga hunden men som vuxen fullpälsad så är den inte särskilt krävande. 

Om du funderar på bergamasco:

  • Rasen är självständig och kan passar mindre bra för exempelvis tävlingslydnad. 
  • Den trivs med sin flock men besitter en hel del vaktinstinkt och det ställer krav på ägaren.
  • Den trivs inte att vara utan sin familj.
  • Rasen väcker alltid uppmärksamhet på grund av sitt utseende. Promenaden kan därför ta lång tid.

Stockholm Hundmässa, entrébiljetter

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Gårds- och Vallhundsklubben Bli medlem
  • Rasklubb

    Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

    Bergamasco i Sverige Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Bergamasco är en medelstor hund med en uppseendeväckande och spektakulär päls som består av hopfiltade platta band. Mankhöjd för hanar är ca 60 cm och tikar 56 cm. Vikt är för hanar 32–38 kg och för tikar 26–32 kg. Färgen är grå med eller utan svarta fläckar eller enfärgat svart. Pälsen kan senare få schatteringar i fawn eller isabella.

Skötsel

Pälsens specialla utseende kräver mycket omvårdnad för att det ska bli bra. Pälsen börjar tova sig i 1-årsåldern och bör då delas upp när man kan skönja strukturer i tovorna. Denna delning bör man underhålla den första tiden för att påskynda processen. När tovorna (bioccoli) fått sin färdiga struktur gör man ingen mer med pälsen. 

En färdigtovad bergamascopäls tvättas inte oftare än en helyllekappa. Runt munnen samt vid buken och baken kan de behövas tvättas oftare. En färdigpälsad bergamasco fäller ingen päls.

Egenskaper och mentalitet

Rasens ursprungliga uppgift är att tillsammans med sin herde, valla och vakta fårhjordarna mot rovdjur. Dessa egenskaper finns kvar i dagens hundar. En bergamasco tycker om att vara nära människor och vill gärna ha kontroll på var alla finns. Den vaktar sitt territorium genom att valla bort ovälkomna gäster och kan även nypa till på inkräktaren om vallningen inte är effektiv nog.

Hälsa

Antalet registrerade individer i Sverige är ännu inte så många och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Historik

Herdehunden från Bergamoalperna i norra Italien anses ha mycket gammalt ursprung. Den har förekommit överallt i de italienska alplandskapen men var vanligast i Bergamos dalgångar där fåruppfödning sedan sekler varit den främsta näringen. Deras främsta uppgift var att skydda hjordarna mot rovdjursangrepp men de fungerade även väl som vallare.

Bergamasco är en mycket gammal hundtyp som förekommer i litteratur från 1700-talet där det står att ”trots sitt vänliga väsen tycks hunden inte rädas vargen”.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12