Barbet
Social, lockigt charmig träningskompis
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 8, Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar
- Ursprungsland/hemland
- Frankrike
- Hundtyp
- Sällskapshund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Medelhög
- Pälsvård
-
Medelstor
- Storlek
-
Medelstor
Allmänt
Ursprungligen användes rasen till fågeljakt, både som stötande i tät vass och som apportör. Barbet är en samarbetsvillig ras som går att ha till jakt och till de flesta hundsporter.
Om du funderar på barbet:
- Rasen kräver en del pälsvård.
- Den behöver aktiveras och ha en arbetsuppgift.
- En barbet kräver mycket motion.
- Rasen är sällskaplig och vill inte bli lämnad långa stunder.
- Den är lättuppfostrad, men ska inte fostras med hård hand.
Klubbar
-
Avtalsansluten rasklubb
Ansvarar oftast för en ras, ansluten till SKK genom avtal. Avtalet anger uppdraget som kan vara att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar. Saknar rösträtt vid Kennelfullmäktige.
Svenska Barbetklubben Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Barbet är en medelstor hund med normala proportioner. Mankhöjd för hanar är 58–65 cm och för tikar 53–61 cm. Den karaktäristiska tjocka, ulliga pälsen skyddar mot kyla och fukt. På hakan bildar pälsen skägg. Den är enfärgat svart, grå, leverbrun, fawn, sandfärgad, vit eller vit med mer eller mindre fläckighet.
Skötsel
Rasen kräver regelbunden borstning. Eftersom den inte fäller så måste de döda håren borstas ur. Periodvis tovar pälsen extra mycket, till exempel vid byte från valp- och unghundspäls och när pälsen blir lång. Det finns olika typer av pälsstruktur; vågig/storlockig och krullig. Pälsen behöver klippas en till två gånger om året.
Egenskaper och mentalitet
Rasen ska vara balanserad. Den är ofta fäst vid sin familj och brukar vara både sällskaplig och anpassningsbar, vilket gör den till en lugn och trygg hund i många olika miljöer.
Hälsa
Rasklubben rekommenderar röntgen av höfter och armbågar (HD och ED) efter ett års ålder samt ögonundersökning.
Historik
Barbet är en mycket gammal hundtyp som var vanligt förekommande i Frankrike. Den finns beskriven i litteratur från 1500-talet och framåt. Ursprungligen användes hundarna till fågeljakt och då inte enbart som apportörer. De sökte och stötte upp vilt som gömde sig i vattenvegetationen och apporterade det skjutna bytet till sin förare. Hundarna var inte rädda för kyla, utan arbetade i vatten oavsett väderlek och årstid. Barbet har även använts som apporterande hund av den franska flottan. Rasens namn kommer från det franska ordet barbe (skägg).
Dokument
-
pdf
Rasstandard barbet
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, barbet
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Domarkompendium barbet
En fördjupning som belyser, utvecklar och förklarar rasstandarden genom kommentarer och illustrationer.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12