Azawakh

Snabb, avvaktande och lugn soldyrkare

Fakta

Rasgrupp
Grupp 10, Vinthundar
Ursprungsland
Mali
Hemland
Frankrike
Hundtyp
Vinthund, sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Lite
Storlek
Mycket

Allmänt

Azawakh är en sällskapshund som gillar långa promenader. Lure coursing (jakt efter konstgjort byte) och kapplöpning är utmärkta substitut för den hos oss i Sverige otillåtna hetsjakten. Jaktinstinkten kan fortfarande vara stark.

Ibland uppskattar rasen någon form av lydnadsträning. De är lyhörda och lättlärda, men kan tröttna om träningen blir för enformig. Några individer tränar och tävlar i lydnad, agility och freestyle runt om i världen.

Om du funderar på en azawakh:

  • Försök träffa så många individer och dess ägare som möjligt innan du bestämmer dig för att rasen är den rätta för dig.
  • Hitta en uppfödare du får bra kontakt med. 
  • Det föds inte så många valpar så var beredd på att vänta på din valp. Använd väntetiden till att ytterligare fördjupa dig. 
  • Rasen är lättlärd, men kan tröttna om träningen blir för enformig.

Stockholm Hundmässa, entrébiljetter

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är 64–74 cm och tikar 60–70 cm. Vikten är 15–25 kg. Rasen är en mycket finlemmad vinthund. Dess muskulatur och skelett framträder tydligt under den tunna huden. Den är långbent och dess siluett är högrektangulär. Färgen är röd eller brindle (tigrerad) i olika nyanser, från sand till mörk mahogny, med vita tecken på huvud, hals, bröst, svans och ben.

Skötsel

Den har en tunn och fin päls, fäller sparsamt och är lätt att hålla ren. 

Egenskaper och mentalitet

Azawakh passar inte den som är ovan vid hundar. Rasen har en stark vaktinstinkt och visar tydligt en besökares ankomst. Även jaktintresset kan vara mycket stort vilket försvårar hundens möjlighet att vara lös och frihetsbehovet måste lösas på annat sätt. Det starka intresset för jakt ställer därför särskilda krav på ägaren. 

Rasen är lugn och harmonisk i sin hemmiljö och älskar sin familj, men kan vara mycket reserverad, till och med skygg, mot okända. Rasen är mycket bekväm av sig och sover helst nedbäddad under täcket och gillar inte kyla och dåligt väder.

Hälsa

Rasen har inga kända rassjukdomar och är ofta frsik. De ger kanske intryck av att vara ömtåliga, men de är förvånansvärt robusta. De skadar sig sällan och uppnår ofta hög ålder. Deras smäckra utseende har inget med dålig matlust att göra. De har en naturlig frisk aptit.

Rasen finns med i Breed Specific Instructions, BSI, gällande mentalitet när det gäller ängslighet och otillgänglighet.

Historik

Azawakh kommer från Sahelområdet, söder om Sahara, där den används av nomadfolket som jakt- och vakthund. Tuaregerna föder upp får, getter och boskap och hundarnas uppgift är att bevaka hjordarna och lägren mot rovdjur och fiender. Geografiska och sociala gränser anses ha bevarat rasen utan uppblandning med andra raser.

De första individerna kom till Europa 1968. De registrerades och ställdes först ut som "sloughi azawakh", men skillnaderna i karaktär och utseende ledde till att den internationella kennelorganisationen, FCI, godkände rasen fullt ut 1981.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12