Australisk terrier
Energisk, tillgiven och gillar motion.
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 3, Terrier
- Ursprungsland/hemland
- Australien
- Hundtyp
- Sällskapshund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Medel
- Pälsvård
-
Medel
- Storlek
-
Lite
Allmänt
Den australiska terriern är en tuff liten terrier, en stor hund i litet format. Den klarar det mesta som en stor hund kan. Dagens australiska terrier är ett lättskött sällskap för både ung och gammal. Även om den är liten är den sportigare och tåligare än man tror. Rasen är känd för sin vaksamhet och sin vighet, egenskaper som gör den till en lämplig hund på skogspromenader, lydnadsplanen och agilitybanan.
Om du funderar på australisk terrier:
- Rasen som är både alert och aktiv, är en utmärkt sällskapshund.
- Den ska uppfostras som en stor hund. Med kärlek, konsekvens och klara regler.
- Den behöver förhållandevis mycket motion för att vara så liten.
- Rasen ska trimmas 2–3 gånger per år.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Terrierklubben Bli medlem -
Rasklubb
Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.
Aussieklubben Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Mankhöjd för hanar är ca 25 cm och vikten är ca 6,5 kg. Tikar är något mindre och lättare. Rasen är en strävhårig hund som gör intryck av spänst och styrka. Den finns i två olika färgkombinationer; stål- till gråblå eller enfärgad rödgul. Karaktäristiskt för rasen är att håret på hjässan bildar en tofs och att den har en rejäl halskrage.
Skötsel
Den ska trimmas 2–3 gånger per år. Genomkamning ett par gånger i veckan med en stålkam håller hemmet så gott som hårfritt. Utställningshundarna kräver att man trimmar pälsarna kontinuerligt
Egenskaper och mentalitet
Rasen är pigg, glad, barnkär, uthållig och modig. Den är inte skällig men dess skall är kraftigt i förhållande till storleken, både då den vaktar eller skäller av glädje då någon bekant kommer. Australisk terrier är full av energi utomhus men stillsam inomhus.
Hälsa
Australisk terrier är en robust, frisk och lättskött hund. Livslängden är cirka 10–16 år
Historik
Rasen har sitt ursprung i Australien. Dess uppgift var, förutom sällskap, att vara en allt-i-allo på gårdar och i gruvor. Den skulle klara allt från att vakta gården till att bekämpa skadedjur, såsom ormar och råttor. Den användes också i viss utsträckning som vallhund. Hundar av den här typen visades på Mellbourne-utställningen redan år 1872 och 1887 skrevs den första rasstandarden.
Dokument
-
pdf
Rasstandard australisk terrier
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, australisk terrier
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Domarkompendium australisk terrier
En fördjupning som belyser, utvecklar och förklarar rasstandarden genom kommentarer och illustrationer.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12