Australian kelpie

Energisk, mångsidig och älskar att träna

Fakta

Rasgrupp
Grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar
Ursprungsland/hemland
Australien
Hundtyp
Vallhund, brukshund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medel

Allmänt

Australian kelpie har en naturlig instinkt och fallenhet för att valla får, både på öppen ostängslad mark och i inhägnade fållor. Genom sin storlek och kapacitet har kelpie visat sig vara en utmärkt allroundhund. Den har inte bara nått framgångar som vallhund utan lämpar sig också mycket bra till hundsporterna bruks, agility och lydnad. Den passar även som tjänstehund inom såväl bevakning som räddning.

Rasen är mycket arbetsvillig och trivs bäst när den får någon uppgift att lösa. 

Om du funderar på australian kelpie:

  • Temperamentet är livligt och rasen kräver en hel del motion och aktivitet.
  • En australian kelpie är inte lämplig enbart som sällskapshund, utan önskar en aktiv familj som gillar att träna hunden. 
  • Fel hanterad har rasen en tendens att bli stressad. Lär valpen att koppla av även i stressiga miljöer.
  • En kelpievalp ser ut som en liten vuxen hund men promenader bör anpassas till lämplig längd för en valp.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Brukshundklubben Bli medlem
  • Rasklubb

    Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

    Svenska KelpieKlubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjden hos australian kelpie är för hanar 46–51 cm och för tikar 43–48 cm. Helhetsintrycket är en livlig hund som visar god muskulatur i kombinerad med stor smidighet vilket ger intryck av förmåga till outtröttligt arbete. Pälsen är kort och färgen är svart, svart med tanteckning, leverröd, leverröd med tanteckning, fawn, leverbrun eller blå.

Skötsel

Pälsen består av kort rakt täckhår med tätare underull och är lättskött. Hunden borstas och badas vid behov. 

Egenskaper och mentalitet

Kelpien är en mycket vaken, livlig och intelligent hund med ett milt och fogligt lynne. Den kännetecknas av stor lojalitet mot sin ägare. Rasen har en nästan outtömlig energi och kräver därför en hel del motion.

Den är ganska självständig och kan ofta förutse förarens önskemål. Under vallningsarbetet är detta en stor fördel, då den reagerar på djurens rörelser snabbare än föraren. Den är lyhörd mot sin förare men inte vek i arbetet. Typiskt är dess välvilliga inställning till människor och dess läraktighet och samarbetsförmåga.

Hälsa

Som helhet anses kelpien vara en förhållande frisk hundras. En relativt låg andel individer drabbas av höftledsdysplasi, HD, som i de flesta fall är av lindrig grad. Enstaka fall av armbågsledsdysplasi, ED, och patella luxation (lösa knäleder) har konstaterats i rasen.

Historik

Rasen härstammar från olika typer av vallhundar, som engelsmän och skottar importerade till Australien under 1800-talets första hälft. Av dessa vallhundar formades en typ av hund som kom att bli en oersättlig hjälpreda för fårfarmarna. Australian kelpie blev känd som en outtröttlig vallare, lika användbar på de öppna slätterna som i de trånga fållorna, där det krävdes en tuff hund för att klara av de tätt sammanpackade fåren.

Rasnamnet fick kelpien efter en berömd vallhund under 1870-talet som hette King's Kelpie. Den första standarden för rasen skrevs 1902.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12