Australian cattledog
Lättlärd, alert och arbetsvillig brukshund
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar
- Ursprungsland/hemland
- Australien
- Hundtyp
- Vallhund, brukshund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Medelhög
- Pälsvård
-
Lite större
- Storlek
-
Medel
Allmänt
Australian cattledog är en arbetande hundras, framtagen för vallning och vakt. Förutom vallningen så har rasen visat sig ha bredd och möjlighet att användas inom de flesta aktiviteter, såsom bruks, tjänstehund, lydnad, agility, viltspår och freestyle.
Om du funderar på australian cattledog:
- Rasen trivs och passar bäst i en aktiv familj.
- En australian cattledog behöver regelbunden aktivitet och mental stimulans för att trivas.
- Rasen kräver en hundvan, konsekvent och ansvarsfull ägare.
- Som ägare behöver du vara lyhörd för hundens signaler och tolka dem rätt.
- Som ägare måste man vara beredd på att rasen har perioder som kan kräva extra träning i vardagens uppfostran.
- Rasen är mycket uppmärksam, snabb i reaktionerna och lyhörd på olika signaler.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Brukshundklubben Bli medlem -
Rasklubb
Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.
Svenska Australian Cattledog Klubben Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Mankhöjd för hanar är 46–51 cm och tikar 43–48 cm. Australian cattledog är medelstor, kraftig, kompakt, robust och smidig med kraftfullt huvud. Pälsen är dubbel med stickelhår (täckhår), rikligt med underull och med en rejäl borst på svansen. Färgen är blå eller röd med eller utan tantecken.
Skötsel
Pälsen är dubbel (med täckhår och underull), är mycket lättskött och kräver ingen överdriven vård utöver borstning och rengöring vid behov. Den fäller cirka 2 gånger per år och kräver då lite mer omsorg.
Egenskaper och mentalitet
Australian cattledog är intelligent, lättlärd och har snabb uppfattningsförmåga. Den kan vara något reserverad och har vaktinstinkt. Valparna är i regel glada, öppna och lyhörda. Men under unghundsperioden kan hunden börja uppträda reserverat, ibland avvisande mot främmande och kan också bli olydig och provocerande. Rätt hanterat går denna period över och man får en energisk och arbetsvillig hund att träna.
Rasen är trofast mot sin familj och trivs bäst i ett aktiv hem. Den behöver regelbunden fysisk aktivitet och mental stimulans för att må bra.
Hälsa
Rasen är sund med mycket liten sjukdomsproblematik. Medelåldern i vårt land är 10–13 år. Rasen innehar åldersrekord (29 år) i Guinness Rekordbok. Höftledsdysplasi, HD, förekommer.
Historik
Rasen skapades i Australien omkring år 1840 genom korsning av skotska släthåriga highland collies och den inhemska vildhunden dingo. Boskapsskötarna behövde hundar som kunde hantera de vilda eller halvvilda boskapshjordarna. Man fick fram hårdföra hundar som tålde ansträngning och hetta och som hade dingons sätt att arbeta tyst. De var så kallade heelers, som vallade genom att bita boskapen i bakbenen.
De små dingoliknande, blå hundarna fick rykte om sig att vara oöverträffade som vakt- och vallhundar. Första rasstandarden godkändes 1903.
Dokument
-
pdf
Rasstandard australian cattledog
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, australian cattledog
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Domarkompendium australian cattledog
En fördjupning som belyser, utvecklar och förklarar rasstandarden genom kommentarer och illustrationer.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12