Appenzeller sennenhund
Pigg, krävande, gillar träning och familjelivet
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
- Ursprungsland/hemland
- Schweiz
- Hundtyp
- Boskapshund, vakthund, gårdshund, sällskapshund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Medelhög
- Pälsvård
-
Lite större
- Storlek
-
Medelstor
Allmänt
Appenzeller sennenhund har ett stort behov av att få vara en arbetande hund. Med sitt livliga temperament behöver den få utlopp för sin energi genom meningsfull aktivering, exempelvis med agility och lydnad. Rasen är lättlärd och används i Europa som polis-, lavin-, drag-, ledarhund med mera.
Ursprungligen är den en skällande boskapsvallare och vakthund. Rasen används fortfarande till detta, framför allt i Schweiz. I Sverige arbetar några hundar som fårvallare. De är något tuffa på får eftersom de i grunden är boskapsvallare.
Om du funderar på appenzeller sennenhund:
- Att äga och uppfostra en appenzeller sennenhund kräver stor hundvana och den är inte någon förstagångshund.
- Det är en livlig och mycket aktiv hund som måste få arbeta och uträtta något meningsfullt.
- Rasen är reserverad mot främmande människor och måste redan från början socialtränas mycket.
- Den har ett stort behov av att få vara med sin ägare.
- Med sitt ursprung som en skällande boskapsvallare har den lätt till skall.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Sennenhundklubben Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Appenzeller sennenhund är en trefärgad, medelstor och nästan kvadratiskt byggd hund. Den är proportionerlig, muskulös, mycket rörlig och kvick. Uttrycket är alert och uppmärksamt. Mankhöjd för hanar är 52–56 cm och för tikar 50–54 cm. Pälsen är kort och åtliggande. Täckhåren är täta och glänsande med en tät underull. Grundfärgen är svart eller havannabrun med roströd tanteckning och vita tecken.
Skötsel
Pälsen är kort och dubbel med hårda täckhår och mjuk underull. Den är enkel att sköta. Vanligast fäller hunden två gånger per år och behöver då kammas igenom ordentligt.
Egenskaper och mentalitet
Appenzeller sennenhund är livlig och temperamentsfull, med stark vakt- och vallinstinkt. Den den väljer vem den vill umgås med, är mycket misstänksam mot främlingar och behöver en hundvan ägare. Det är viktigt att hunden redan som valp och unghund får mycket social träning.
Rasen kräver mycket uppmärksamhet och en nära kontakt med familjen. Den trivs bäst att ständigt få vara med och får den inte det kan den bli rastlös. På grund av sitt ursprung har rasen mycket lätt för att börja skälla. Den passar inte att bo i lägenhet eller i hundgård.
Hälsa
Den vanligaste sjukdomen är patellaluxation (lösa knäleder). Ektopisk uretär (urinledaren från njuren mynnar inte på normalt sätt i urinblåsan) förekommer också. Även höftledsdysplasi, HD, förekommer i rasen.
Historik
Appenzeller sennenhund härstammar från vall- och vakthundar av en viss typ som fanns framför allt i kantonen Appenzell i nordöstra Schweiz. Rasen som sådan är klart avgränsad från de övriga sennenhundarna (berner sennenhund, entlebucher sennenhund, grosser schweizer sennenhund). Schweiziska Kennelklubben (SKG) utformade en rasbeskrivning 1897 under namnet "Sennen- oder Treibhund".
Appenzeller Sennenhund Club bildades 1906 och första rasstandarden fastställdes 1914.
Dokument
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, appenzeller sennenhund
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, appenzeller sennenhund
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Domarkompendium berner sennenhund, grosser schweizer sennenhund, entlebucher sennenhund och appenzeller sennenhund
En fördjupning som belyser, utvecklar och förklarar rasstandarden genom kommentarer och illustrationer.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12