American staffordshire terrier

Social, aktiv men krävande kompis.

Fakta

Rasgrupp
Grupp 3, Terrier
Ursprungsland/hemland
USA
Hundtyp
Sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Lite
Storlek
Medel

Allmänt

American staffordshire terrier är en mycket social och trevlig familjehund, hos en familj som har tiden, intresset och kunskapen som krävs för att uppfostra och tillfredsställa den. Rasen fungerar även bra till olika hundsporter till exempel nosework, spår och lydnad. Rasen kallas även för AST.

Om du funderar på american staffordshire terrier:

  • Rasen passar ofta bäst hos en hundkunnig person. Den kräver en fast och konsekvent uppfostran. Kurs rekommenderas. 
  • Det är stark och explosiv hundras och som gärna vill vara i händelsernas centrum. 
  • Med tanke på rasens bakgrund måste man som ägare vara extra ansvarsfull och visa stor hänsyn mot sin omgivning. 
  • Är du intresserad så lär dig mer om rasen. Åk till en hundutställning, prata med uppfödare och ägare av rasen.  

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Terrierklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är 46–48 cm och tikar 43–46 cm. Vikten för hanar är 28-33 kg och tikar 19-25 kg.  Den ska ge intryck av stor styrka för sin storlek. Balans mellan styrka och smidighet är av yttersta vikt. Pälsen är kort och alla färger förekommer.

Skötsel

Rasen har en kort päls som är mycket lättskött. Borstas vid fällning och badas vid behov. 

Egenskaper och mentalitet

American staffordshire terrier ska vara stabil, glad och orädd. Den ska utstråla livlighet, mod och självsäkerhet. En skygg eller rädd AST är mycket otypisk. Det är en väldigt social, nyfiken och följsam hund men även ett visst mått av envishet finns i rasen. Den tycker om att vara med där det händer saker och det är sällan den missar något i omgivningen.

Rasen har ett stort behov av närhet till människor och kan av en del uppfattas som påflugen och stökig. En AST underkastar sig mycket sällan andra hundar. 

Hälsa

I rasen förekommer hudåkommor som klåda, utslag, röda tassar och allergier. 
Höftledsdysplasi, HD, och armbågsdysplasi, ED, samt korsbandsskador förekommer också. En rasspecifik sjukdom är cerebellär ataxi (NCL-A, ostadighet och koordinationssvårigheter, s.k. amstaff ataxi) som är en obotlig neurologisk sjukdom. 

Historik

Rasen härstammar från pitbullterriern, som i sin tur antas ha uppstått genom korsning mellan bulldogg och terrier på 1800-tal. Rasen erkändes som självständig hundras av Amerikanska Kennelklubben år 1936 och har avlats för egenskaper som gör den till en bra familjehund. Namnet har den fått på grund av sitt nära släktskap med den engelska staffordshire bullterriern.

1991 registrerades den första american staffordshire terriern, eller AST som den också kallas, i Svenska Kennelklubben.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12