American akita

Lugn och stabil allroundhund med stor jaktlust

Fakta

Rasgrupp
Grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp
Ursprungsland
Japan
Hemland
USA
Hundtyp
Sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medelstor

Allmänt

American akita är en hund som kräver att bli aktiverad och är något av en allroundhund. Som alla andra hundar mår denna hundras bäst av att få använda hjärnan men det krävs mycket motivation i träningen då hunden lätt blir uttråkad. Det går utmärkt att tävla med den i både lydnad och agility men man får ingenting gratis. Tålamod och uppfinningsrikedom är ett måste. Spår och sök är annars lämpade grenar för rasen då den har en mycket bra spårförmåga. 

Om du funderar på american akita:

  • Rasen njuter av att få delta i olika aktiveringar som till exempel spår, sök, långa promenader med klövjeväska eller lydnadsträning. 
  • Trygg och tålmodig ägare med kunskap om hundar är viktigt.
  • Det är en fysiskt stark hund som man med fördel kan motionera med cykel. 
  • Den har ofta svårt att umgås med andra hundar av samma kön och andra hundar som också är självsäkra.
  • Rasen har stor jaktinstinkt och ser ofta mindre djur som byte.
  • Det är viktigt att tidigt träna en american aktia om man vill kunna ha den lös.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Spets- och Urhundklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

American akita ska vara kraftig, muskulös och kompakt med en snyggt ringlad svans. Mankhöjd för hanar är 66–71 cm och de har en vikt på 45–55 kg. Mankhöjd för tikar är 61–66 cm och de har en vikt på 35–45 kg.

Pälsen kan ha flera olika färger och nästan alla kombinationer är tillåtna. Allt från enfärgade hundar till tigrerade och pinto, det vill säga hundar som är vita i grunden med enfärgade eller tigrerade fält. Alla hundar utom den helvita kan ha en mörk mask i ansiktet. Pälsen ska vara dubbel med tät underull och längre täckhår.

Skötsel

En american akita har dubbel päls i två lager; grova täckhår och mjuk tät underull. Den kräver inte särskilt mycket pälsvård för att må bra och se snygg ut. Det naturliga fettet i pälsen skyddar hunden mot väder och vind. Blir hunden smutsig så väntar man tills den torkat och sen kan man borsta pälsen och all smuts trillar av. Man kan bada hunden när det behövs.

Hälsa

I det stora hela är american akita en frisk hundras. Det förekommer problem med höftledsdysplasi, HD, och man bör därför vara noga med att föräldradjuren är friröntgade. Det finns i dagsläget inte heller några större ögonproblem i rasen, men man bör vara uppmärksam på att detta har förekommit i rasen och därför bör föräldradjuren också vara ögonundersökta.

Egenskaper och mentalitet

American akita är lugn och stabil och det är inte mycket som imponerar på den. De blir starkt fästa vid familj och vänner men är tämligen ointresserade av främlingar. Det är en tyst hundras, de skäller inte gärna i onödan. Då den i grunden är en jakthund måste man vara uppmärksam på rasens umgänge med mindre hundar och med andra sällskapsdjur. Uppstår det en jaktsituation så går instinkten in och den jagar det mindre djuret.

Historik

Från början har american akita samma historia som den japanska akitan. Rasen har använts som vakt- och jakthund. Hundar av liknande hundtyp har funnits i Japan i hundratals år. Efter andra världskriget fördes många hundar av akitaliknande hundtyp till USA. Amerikanska kennelklubben accepterade rasen 1972. Vid denna tidpunkt stängdes dörren för nya blodslinjer från Japan och rasen bröts helt med den japanska typen.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12