Alpenländische dachsbracke

Krävande med utmärkt spårförmåga och stor lust att jaga

Fakta

Rasgrupp
Grupp 6, Drivande hundar samt sök- och spårhundar
Ursprungsland/hemland
Österrike
Hundtyp
Viltspårhund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Lite
Storlek
Lite större

Allmänt

Alpenländische dachsbracke används huvudsakligen vid eftersök på allt klövvilt, men även som kortdrivande jakthund på hare och räv samt på rådjur i Sverige. Den är också användbar vid jakt på vildsvin och kan även uppfostras till att apportera mindre hårvilt samt fågel på land och i vatten.

Om du funderar på alpenländische dachsbracke:

  • Rasen är en utpräglad jakthund för jägare med behov av en eftersökshund och/eller kortdrivande hund.
  • Påbörja träning på blod- eller släpspår tidigt, då stimuleras hunden till ett lugnt och spårnoga arbete även då den driver.
  • Injagning är viktigt för om hunden ska bli en kortdrivare eller inte.
  • Social träning i tidigt skede är nödvändigt för att minska hundens självständighet.

Stockholm Hundmässa, entrébiljetter

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Avtalsansluten rasklubb

    Ansvarar oftast för en ras, ansluten till SKK genom avtal. Avtalet anger uppdraget som kan vara att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar. Saknar rösträtt vid Kennelfullmäktige.

    Svenska Alpenländische Dachsbrackeklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Rasen är långsträckt och lågställd med robust, kraftig kroppsbyggnad. Mankhöjden är 34–42 cm. Bröstdjupet motsvarar ungefär halva mankhöjden. Pälsen är tät och kraftig med åtliggande täckhår och tjock underull. Färgen är hjortröd eller svart med roströda tan-tecken. Vita bröstfläckar förekommer. Ögonen är mörka och uttrycket vara klokt och vänligt.

Skötsel

Pälsen är dubbel (med täckhår och underhull) men kort och lättskött. Borsta vid fällning och badas vid behov.

Egenskaper och mentalitet 

Rasen ska vara orädd, lugn och arbetsvillig. Den har även vilt- och rovdjursskärpa. Spårarbetet ska vara lugnt och säkert. Släpps den på skadat flyende vilt bör den med skall förfölja och ställa viltet. Vid drevjakten krävs jaktpassion, spårnoggrannhet och spårvilja över inte alltför stora ytor. Rasen har ett vänligt sinnelag gentemot familjemedlemmar. Den kan vara något reserverad mot främmande personer.

Alpenländische dachsbracke är en utpräglad jakthund för jägare med behov av en eftersökshund och/eller kortdrivande hund och den passar därför inte som enbart sällskapshund, men inte heller som hundgårdshund. Social träning och vardaglig uppfostran i tidigt skede är nödvändig för att minska dess självständighet.

Hälsa

Få sjukdomar eller defekter har noterats i Sverige. Höftledsdysplasi, HD, förekommer i rasen. 

Historik

Redan i forntiden användes jakthundar som var förvånansvärt lika alpenländische dachsbracke och rasen är en av de äldsta jakthundsraserna med ursprung i Mellaneuropas bergstrakter. Aveln sköttes av yrkes- och bergsjägare som endast avlade efter prestation utan hänsyn till utseende. 1932 erkändes rasen som den tredje viltspårshundrasen i Österrike och internationellt erkändes den 1975. De första importerna till Sverige kom från Österrike under senare delen av 1990-talet.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12