Alaskan malamute

Vänlig men krävande och älskar friluftsliv

Fakta

Rasgrupp
Grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp
Ursprungsland/hemland
USA
Hundtyp
Slädhund

Egenskaper

Aktivitet
Hög
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medelstor

Allmänt

Alaskan malamute har avlats fram för att arbeta som slädhund i polartrakter och då inte för snabba löp utan för att dra tung last. Rasen används fortfarande som draghund som den specialist den är på att dra tunga lass långa sträckor. Snö och kyla är inget som hindrar en alaskan malamute. Den gillar att jobba med fysiskt aktivitet, och hänger gärna med på löpturer, simning och fjällvandring.

Om du funderar på alaskan malamute:

  • En alaskan malamute vill ha en ägare som tillsammans med hunden trivas att vara ute året runt.
  • Det är hund som kräver en erfaren och hundvan ägare. 
  • Den bör socialiseras och tränas i tidig ålder och aktiveras både fysiskt och mentalt.
  • Rasen är mycket matglad och kan vara tjuvaktig.
  • Vid avel försöker man använda hundar med meriter från både utställning och dragprov.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Polarhundklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Storleken kan variera men önskvärt är att mankhöjd för hanar är 64 cm och tikar 59 cm. Vikt är ca 39 kg för hanar och ca 34 kg för tikar. Då den är framavlad för att dra tunga laster är det viktigt att rasen är byggd för styrka och uthållighet.

De vanligaste färgerna på kroppen är ljust grått till svart; sobel och från sobel till röd. Vit färg är alltid dominerande undertill på kroppen, på delar av benen, tassarna och i teckningarna på huvudet.

Skötsel

En alaskan malamute har tjock dubbel päls i två lager; grova täckhår och mjuk tät underull. Pälsen är lätskött till vardags men hunden fäller stora mängder päls ungefär två gånger per år och då behöver man borsta igenom ordenligt.

Egenskaper och mentalitet

Alaskan malamute är ingen enmanshund och är vänlig mot människor. Den kan vara dominant mot andra hundar och kräver en kunnig och konsekvent ägare. Rasen saknar vaktinstinkt.

Hälsa

Det förekommer problem med höftledsdysplasi, HD, armbågsdysplasi, ED, och ögonsjukdomar. Genom att granska hälsostatusen på föräldradjuren, dess syskon samt tidigare avkommor innan valpköp minskar risken för sämre hälsa. 

Historik

Redan vid upptäckten av Alaska i mitten av 1700-talet berättade ryska valfångare och pälsjägare om inuitfolkets (malamuter) starka draghundar. I slutet på 1800-talet ökade invandringen till området. Man upptäckte inuiternas effektiva draghundar och intresset för kapplöpning medförde att draghundsförare köpte upp alla hundar de kom över och korsade dem för att få fram snabba draghundar. De ”äkta”, kraftiga, malamutehundarna blev allt färre. I USA startade en aktion för att finna den gamla hundstammen och 1935 erkände den amerikanska kennelklubben hundrasen.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12