Aidi
Självständig, krävande boskapsväktare
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
- Ursprungsland/hemland
- Marocko
- Hundtyp
- Herdehund, vakthund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Medel
- Pälsvård
-
Medel
- Storlek
-
Medelstor
Allmänt
Aïdi är en stor vakt- och herdehund som inte passar att leva i stadsmiljö och bo i lägenhet. Den har en stark vilja att vakta och det ställer extra krav på ansvarsfull hundägare. Aidi är en ovanlig ras i Sverige.
Om du funderar på aïdi:
- Den är en utpräglad och självständig vakthund.
- Den behöver regelbunden mental träning och fysisk aktivitet.
- Rasen kräver en hundvan ägare.
- Rasen vaktar och kan vara misstänkamma mot okända. Detta ställer höga krav på såväl uppfödare som hundägare.
- Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
- Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Molosser- och Herdehundklubben Bli medlem -
Rasklubb
Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.
Klubben för gårds- och boskapsvaktare Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Rasen ska ge ett kraftfullt och livligt intryck. Mankhöjd för både hanar och tikar är 52-62 cm. Pälsen är tät och halvlång. Färgen är röd, brun eller svart i varierande nyanser. Vita tecken förekommer.
Skötsel
Pälsen är dubbel med medellånga, grova täckhår och mjuk tät underull. Den är mycket tjock och måste skötas regelbundet med borstning och kamning för att undvika besvärliga tovor.
Egenskaper och mentalitet
Rasen är självständig med stor pondus och har en mycket stark vaktinstinkt. Den är trogen och värdig tillsammans med sin egen familj, men misstrogen mot personer den inte känner. Den kräver en hundvan ägare. Rasen trivs bäst i lantlig miljö med stora ytor.
Aïdi kan genom sitt ursprungliga användningsområde förväntas ha stark vaktinstinkt och stor misstänksamhet mot främmande personer. Detta medför ett särskilt ansvar för såväl uppfödare som hundägare. Ett gott råd är att skaffa kunskap om föräldradjurens mentala egenskaper t ex genom att träffa dem i deras vardagsmiljö och ta del av resultat från mentalbeskrivningar.
Hälsa
Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.
Historik
Aïdi finns sedan lång tid tillbaka i bergen och på slätterna i Nordafrika. För närvarande finns rasen i ett stort antal i Atlasbergen i Marocko. Rasen lever med de halvnomadiska herdefolken i bergsmassiven och har till uppgift att skydda sin husbondes tält och ägodelar och även boskapen mot vilda djur.
Dokument
-
pdf
Rasstandard aidi
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, aidi
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12